igra

Aktivnosti sa djecom tijekom izolacije – II. dio

U prošlom tekstu pisali smo o aktivnostima sa djecom tijekom izolacije kroz aktivnosti svakodnevnog života, odnosno kako kućanske poslove oblikovati na djeci zanimljiviji način. Sada nastavljamo sa aktivnostima kojima utječemo na različite razvojne vještine, a koje možete provoditi unutar udobnosti vlastitog doma.

Kao što smo rekli rutina je jako bitna za svakodnevno funkcioniranje. Uz ispunjavanje određenih obveza, uz vrijeme za slobodnu igru, možemo unijeti izazove za dijete kroz igru. Za dolje navedene aktivnosti nećete trebati neke posebne igračke, već vjerojatno većinu predmeta od kojih možete nešto izraditi imate u domovima. Pa krenimo 🙂

1. Hokej

Hokej možete igrati sa metlom i sa nekim jastukom ili pak možete napraviti tako da neku čarapu napunite rižom. Označite si nekim kutijama ili trakom dio za gol i neka igra krene! Ako ipak ne želite igru u obliku natjecanja, možete ju organizirati tako da na podu izolir trakom u boji napravite cik-cak put po kojem dijete može gurati loptu do koša. Također, možete još zakomplicirati igru tako da na put stavite i neke prepreke koje ne smije dotaknuti ili da prije nego krene gurati loptu do koša dobije zgužvani papirić koji mora rastvoriti i dobije zadatak. 2+3.. Kad izračuna mora uzeti loptu koja stoji na tom zbroju, u ovom slučaju na broju 5 i gurati je u koš. Za svaki točan odgovor i koš dobije bod! Ali svaki put kada dotakne po putu predmet koji ne smije oduzima mu se bod ili nacrtani dio tijela.

Kroz ovu aktivnosti potičemo razvoj različitih vještina na djetetu zanimljiv način. Dijete se kreće, što govori da dobiva određene podražaje, radimo na gruboj motorici, bilateralnoj koordinaciji (držeći metlu sa obje ruke), vizualnom praćenju (dok dijete prati crtu po kojoj gura loptu), okulomotornoj koordinaciji, rad u srednjoj liniji tijela, sekvencioniranju, planiranju, ideaciji, ako uključimo zadatak sa brojevima na akademskim vještinama, prepoznavanju, diskriminaciji brojeva, održavanju pažnje, itd.

Isto tako hokej možete igrati za stolom. Lopta može biti čarapa ispunjena rižom, vi stojite na jednom rubu stola, dijete na suprotnom. Za obranu možete koristiti neki predmet kao što je bilježnica sa tvrđim koricama ili možete od većih Lego kocki napraviti predmet za obranu. Cilj je ne primiti gol 🙂

Tijekom ove aktivnosti također radimo na vizualnom praćenju, održavanju pažnje, na socioemocionalnim vještinama (ako gubi da se zna nositi sa porazom i čestitati pobjedniku), prelaženju srednje linije tijela, itd.

2. Kućne postaje

Ovdje možete iskoristiti svoju kreativnost. Organizirajte svoj dom tako da na svakom prijelazu iz prostora u prostor dijete mora nešto napraviti. Npr. kada izlazi iz sobe mora prijeći “paukovu mrežu”, kada dolazi u dnevni boravak moranapraviti 5 skokova iz čučnja kao zeko, kada ide na toalet mora preskočiti krug tako da ne dotakne rub kruga, i slično. Mašti na volju! Tijkom kretanja kroz npr. hodnik možete na pod zalijepiti sa izolir trakom u boji oblik “školice” koji prelazi skačući u zadana polja ili možete napraviti oblik, odnosno otiske stopala koje mora pratiti i skakati po njima. Kako djetetu ne bi dosadilo izvođenje istih aktivnosti, vremenom promijenite što treba raditi na prijelazima iz prostora u prostor.

Tijekom ovih aktivnosti radimo na gruboj motorici, dijete dobije vestibularni i proprioceptivni podražaj, radimo i na prihvaćanju pravila, djeci je zanimljivo, motivirana su, radimo na ideaciji, planiranju, odnosno vještinama praksije.

3. Pogodi što si dotaknuo!

Treba vam jedna stara kartonska kutija ili jedna vrećica koja nije prozirna ili torbica. Ako ste izabrali kartonsku kutiju, izrežite na bočnoj stranici jedan krug kroz koji dijete može provući ruku. U kutiju ili vreću možete staviti različite svakodnevne predmete kao što je žlica, vilica, olovka, spužvica z apranje suđa, i slično. Dijete gurne ruku u “magičnu” kutiju te kada opipa predmet mora bez gledanja, odnosno uz oslanjanje na informacije koje zaprima iz svog taktilnog sustava, zaključiti koji je to predmet i imenovati. Možete mu i dati npr. žlicu u lijevu ruku, a da desnom rukom traži žlicu u kutiji. Kroz sličan način se i u Testu Senzorne Integracije i Praksije ispituje funkcioniranje taktilnog sustava. Ova vještina prepoznavanja predmeta na temelju informacija iz taktilnog sustava naziva se stereognozija. Ona nam omogućuje upravo to, da na temelju opipa bez da gledamo prepoznajemo predmet te možemo neometano pronaći stvari u svojoj torbi, pernici, i sl.

Igru možete oblikovati i tako da se u kutiju ubace različite teksture, mekano, grubo, mokro, tvrdo, i slično. Pa dijete možemo ispitivati kakav je predmet koji je opipao i što je još npr. mekano. Kao primjer u kutiju, između ostalog ste ubacili vatu. Vata je mekana, pitamo dijete kakav je to predmet koji drži? Mekan ili tvrd? Dijete mora diskriminirati i reći kakav je. Kad točno odgovori, možete ga pitati što od predmeta ono poznaje, a da je mekano? Možete vi prvi dati neki primjer, npr. spužvica za pranje suđa, pa je njegov red za imenovanje.

4. Kreni-stani!

U ovoj igri koristimo sve blagodati glazbe. Prilagodite igru na djetetu razumljiv način. Krenut ćemo sa najjednostavnijim oblikom igre.

 • Dok svira glazba dijete se kreće po prostoru. Kad ugasite glazbu dijete mora stati; ukipiti se u položaju u kojem je ostalo ili čučnuti.
 • Možete pripremiti po prostoru papire u boji ili neke oblike ili brojeve. Kada glazba stane dijete mora u roku 5 sekundi percipirati gdje je boja ili oblik koji ste mu rekli i brzo stati na njega.
 • Možete unaprijed pripremiti glazbu. U svoj mix stavite malo spore i malo brze glazbe. Ako djetetu puštate sporu glazbu, ono se po prostoru mora kretati sporo, ako puštate brzu glazbu, onda se dijete mora kretati brzo. Prije nego pustite glazbu kažete mu na što mora stati ovaj put. Dijete mora pamtiti što ste mu rekli dok se kreće i uz odgodu primijeniti zapamćeno, odnosno kada glazba stane mora stati na taj određeni broj ili predmet u kući ili oblik.
 • Možete zakomplicirati kako bi dijete trebalo pamtiti više informacija i sekvencionirati. Prije nego pustite glazbu dajete mu “kod” za nastavak igre. Kad glazba stane ima određeno vrijeme da unese taj “kod”, npr. da mora stati prvo na žutu, pa plavu pa zelenu boju.
 • Možete unijeti bodove u igru, ili broj života.

Ovo je igra koju možete provoditi sa djetetom dok vi pijete kavu. Treba samo malo volje 🙂 Također možete kasnije zamijeniti uloge sa djetetom te ono mora doći na ideju gdje morate stati kada glazba stane. Tijekom ove aktivnosti, ovisno o tome kako smo je oblikovali, radimo na različitim vještinama. Na auditivnoj pažnji, percepciji kada je glazba stala, odgođenom pamćenju, vizualnoj diskriminaciji, ideaciji, planiranju, sekvencioniranju, gruboj motorici, itd.

5. Vatrogasac

Zajedno sa djetetom možete izraditi vatrogasno vozilo. Pokušajte ga voditi tako da ono dolazi do ideja na koji način bi ga mogli izraditi jer na taj način dijete razmišlja i dolazi do ideja, riješava probleme na koje nailazi. Npr. možete ga izraditi od kartonske kutije, pa ga bojati, dijete odredi boju, neka navodi što sve vatrogasno vozilo ima, gdje ćete staviti svijetla, itd. Zatim možete neke igračke, životinje, staviti svugdje po kući. Neke objesiti selotejpom visoko na zid, neke sakriti, zatrpati ispod jastuka i puno prekrivača,.. Možete pokazati djetetu gdje skrivate npr. 4 životinje: “Sad ću žirafu sakriti ovdje!”. Govorite sporije kako bi duže održali njegovu pažnju na aktivnost i da uspije vizualno popratiti. Zatim kažete:”Idmo ih spasitiii! Upali vozilo!”. Dijete vozi do životinje koja visi na zidu. Promatrajte kako će riješiti taj problem, kako će isplanirati, što od predmeta će koristiti. Dajte mu dovoljno vremena. Ako primjetite da je dijete zapelo, uz potpitanja možete ganavesti na odgovor: “Što ti može pomoći da se popneš do žirafe?”, i slično. Kad spasi tu životinju, može otići do zatrpane životinje. Kažete mu:”Ajoj” Pa psić je zapeo! Kako ćemo ga izvući, a da ne diramo kamenje rukama?”, i slično.

Na ovaj način dijete je maksimalno uključeno u aktivnost. Razmišlja, planira, dolazi na ideje, riješava probleme, sekvencionira, vizualno prati, pamti, održava pažnju na zadatak, sudjeluje u igri pretvaranja, motivirano je. Naravno vi oblikujete igru kako bi bila djetetu baš pravi izazov, da nije preteško, a niti prelagano.

Slobodno vrijeme za slobodnu igru je također vrlo važno, bez uplitanja odraslih u dječju igru. Kad je djetetu i dosadno, ono će krenuti samo dolaziti do ideja za igre. Ako se vaše dijete stereotipno i repetitivno igra, takvu igru ipak treba pokušati proširiti, promijeniti te zahtijeva vašu intervenciju.

Ovisno o funkcioniranju djeteta, sve ove aktivnosti se mogu provesti kao što je navedeno. Konzultirajte se sa Vašim terapeutom jer aktivnosti koje su navedene će možda trebati prilagoditi kako bi dijete bilo uspješno u istom i osjećalo se uspješnim. 

Izvori slika:

 1. https://www.pinterest.com/pin/755267799987098696/
 2. https://www.pinterest.com/pin/481533385158318781/
 3. https://www.pinterest.com/pin/559501953710060544/
 4. https://www.pinterest.com/pin/88101736448645119/
 5. https://www.pinterest.com/pin/517280707203389296/
 6. https://www.pinterest.com/pin/492299803020592581/