skakanje

Razvoj grube motorike

Što sve dijete mora proći kako bi na kraju moglo puzati, stajati, hodati? U ovom tekstu ćemo opisati razvoj grube motorike. Ono što je bitno naglasiti jest da je bitno da dijete prođe kroz sve faze razvoja grube motorike te da ne brzamo već da krenemo od faze u kojoj dijete jest trenutno ili se čak vratiti korak dva unatrag ako postoje atipični obrasci. 

Također, želim napomenuti kako smo kroz praksu primjetili da roditelji često dijete od 2, 3 mjeseca stavljaju u sjedeći položaj tako da su ga fiksirali uz neku sjedalicu ili jastuke. Ovo se nikako ne bi smjelo događati jer dijete, njegovi mišići jednostavno nisu spremni za to te se može napraviti velika šteta na njegov mišićno-koštani sustav.

Pa možemo krenuti sa razvojnim miljokazima 🙂

Novorođenče

Kod novorođenčeta je u položaju na trbuhu prisutan fleksorni obrazac, odnosno prisutna je jaka savinutost svih zglobova, a guza je podignuta u zrak dok je glava oslonjenja na lice u stranu. Beba ne može odignuti glavu od podloge te okreće glavicu po podlozi. U položaju na leđima bebina glava je okrenuta u stranu, ručice su lagano raširene na podlozi te su zglobovi isto uglavnom savinuti. Prisutna je asimetrična postura te beba nije stabilnog položaja. Na bebu utječe gravitacijska sila te je bebi teško izvoditi antigravitacijske pokrete. Beba ima spontane pokrete (za što postoji i Procjena spontanih pokreta koja ima dobru prediktivnost). Reagira na nagle promjene položaja i jače zvukove Moro refleksom. Trup prati pokrete glave.

2 mjeseca

Savinutost zglobova popušta (iako su veliki zglobovi još uvijek većinom savinuti). Dijete počinje odizati glavicu, u drugom mjesecu i do nekoliko sekundi sa osloncem negdje na polovici podlaktica. Šakice su poluzatvorene ili otvorene, a palčevi su izvan šaka. Razvija se “stav mačevaoca”(glava je okrenuta prema predmetu ili osobi koja mu je zanimljiva sa ispruženom rukom na toj strani s otvorenom šakicom i palcem van šake, te ispruženom nogicom, dok su na drugoj strani tijela ruka i noga su savinut ). Glavica počinje biti stabilnija. 

3 mjeseca

Tijelo bebe počinje biti više simetrično. Sa 3-4 mjeseca nestaje spontana motorika te prelazi u voljne, cilju usmjerene pokrete. Duže zadržava odignutu glavu. Uz odizanje glave dijete odiže i rameni obruč. Težište se pomiče prema natrag, prema pupku, oslonac na ruke se pomiče na laktove te dijete ima antigravitacijski položaj koji je siguran. Sada se glava može slobodno okretati, a da se pri tome ne mijenja stav tijela. Počinje stavljati ručice u usta te se tako počinje razvijati koordinacija oko-ruka-usta. Interesira se za okolinu te da ju može promatrati mora imati stabilan položaj tijela. Stabilno je u srednjoj liniji kada promatra neki vizualni predmet. 

4 mjeseca

Dijete prenosi ravnotežu na jedan lakat kako bi oslobodilo drugu ruku za hvatanje. Pri tome se oslanja na lakat i zdjelicu jedne strane, dok koljeno druge strane povlači prema naprijed koristeći ga kao i oslonac. Hvata predmete lateralno od tijela, cilju usmjereno hvatanje. Dijete je stabilno na trbuhu i na leđima. Postoji mogućnost da se dijete slučajno rotira u stranu tako da rukama uhvati noge i slučajno se prebaci u stranu.

5 mjeseci

Dijete se počinje odizati ispružajući ruke i oslanjajući se na korijen dlana. Kada pokušava dohvatiti predmet, dijete se oslonja na trbuh, a ručice odiže kao da pliva.

Dijete direktno hvata predmet preko srednje linije tijela i pri tome prenosi težinu tijela na stranu. Premiješta igračke iz jedne u drugu ruku. Rukama dodiruje genitalije i koljena – proširuje sliku tijela.

6 mjeseci

Dijete se sada može rotirati kontrolirano iz ležećeg položaja na leđima na trbuh. Dijete hvata predmet radiopalmarnim hvatom preko srednje linije tijela. Prebacuje predmet iz ruke u ruku. U potrbušnom položaju se oslanja na dlanove. Ima disocirane pokrete nogu. 

7 mjeseci

Dijete se počinje okretati  koordinirano s trbuha na leđa bez da zabacuje glavicu. Razvija se bočni položaj i takozvani “stav vrtnog patuljka”. Razvija se vojničko puzanje ( ruke oslonjene na lakat, a noge ne sudjeluju u tom povlačenju). U sjedećem položaju dijete ima okrugla leđa i ruke stavlja na pod ispred sebe te počinju razvoj prednjim obrambenih reakcija. Dijete hvata stopala i stavlja ih u usta. Još uvijek je u redu ako dijete oralno istražuje predmet. Mijenja položaj tijela kako bi dohvatilo predmet.

8 – 9 mjeseci

Dijete počinje “vojnički puzati”, odnosno povlačeći se rukama pokreće se prema naprijed u potrbušnom položaju. Dijete se igra u bočnom položaju. Dijete otkriva klečeći položaj, odiže se zdjelica te može zauzeti nezreli četveronožni položaj. Neka djeca i krenu puzati četveronožno. Poseže za predmetom u sjedećem položaju. Samostalno sjedi. Razvija postraničnu obrambenu reakciju.

10 – 12 mjeseci

Dijete ima zreli četveronožni položaj te puže recipročnim pokretima te može prelaziti prepreke. Iz četveronožnog položaja se može dovesti u sjedeći bočni položaj. Uspravno sjedi samostalno. Dijete može posezati za igračkama u sjedećem položaju u svim smjerovima te ako izgubi ravnotežu demonstrira zaštitne prednje i bočne reakcije. Kroz klečeći iskorak se rukama uz predmete povlači u stojeći položaj. Može hodati u stranu pridržavajući se za rub namještaja. Počinje lagano se adaptirati na stojeći položaj bez oslanjanja i započinje svoje prve korake uz širu bazu oslonca. Sa deset mjeseci funkcija šaka je sve bolja, dijete je sve spretnije, a počinje i stavljati npr. kocku u lončić. Ispušta predmet iz ruke kako bi uzelo interesantniji predmet. Slaže toranj od dvije, tri kockice. Svojim pokretima sudjeluje u kupanju i oblačenju.

13 – 15 mjeseci

Dijete samostalno hoda, a baza oslonca je uža. Ustaje u slobodnom prostoru (kao medvjed). Penje se na stolicu i ostali namještaj. Trči. Može krenuti, stati i okrenuti se i nastaviti hodati bez pada.

16 – 18 mjeseci

Penje se jednu po jednu stepenicu uz držanje rukom. Razvija peta-prsti obrazac hoda. Hoda unatrag i postranično. Stoji na jednoj nozi uz pomoć. Šuta veću loptu nakon demonstracije.

19 – 24 mjeseca

Skače na mjestu. Šuta loptu. Skače s manje visinske razlike. Samostalno hoda uz stube. 

24 – 29 mjeseci

Hoda po gredi uz držanje ruke. Recipročno se penje uz stube. Uvježbano trči. Nakratko stoji na jednoj nozi. Skače sa jedne stube s obje noge. Baca loptu. Penje se po opremi za igranje (ljestve, i sl.)

2 – 3 godine

Korak po korak hoda niz stepenice bez držanja za ogradu. Balansira 2-3 sekunde na jednoj nozi. Skače unaprijed jednom nogom. Samostalno hoda po gredi. Kad se od njega zatraži hoda na prstima.

3 – 4 godine

Postranično hoda po gredi. Hvata poskakujuću loptu. Vozi tricikl. Poskakuje na jednoj nozi 2-5 puta. Balansira na jednoj nozi 2-5 sekundi. Potpuno samostalno recipročno hoda uz skale.

4 – 5 godine

Balansira na jednoj nozi 4-8 sekundi. Samostalno se recipročno spušta niz stepenice. Šuta rolajuću loptu. Hvata malu i veliku loptu opruženih ruku.

5 – 6 godine

Stoji na jednoj nozi 10 sekundi. Preskače prepreke. Vozi bicikl sa ili bez pomoćnih kotačića. Počinje preskakati uže. Hvata loptu s obje ruke. Samostalno se ljulja na ljuljačci.

Pomoćni izvor:

  1. http://www.poliklinika.org/home.aspx?Id=1&Type=2&IdLang=2
  2. J.Špionjak, J.Gagula; Interakcija motoričke razvojne komponente s drugim razvojnim komponentama; PPT; 3-7str.; Stručna podrška u ranoj razvojnoj dobi; 2018

Izvor slike:

  1. pixabay.com