Aktivnosti sa djecom od 4 do 6 mjeseci

U ovom periodu djeca puno više razumiju, traže više interakcije i imaju više motoričkih sposobnosti. Igra je osnovno dječje sredstvo za učenje! Koje to sve igre, aktivnosti možete provoditi sa djecom starom 4-6 mjeseci? Pročitajte!

Neka djeca od 4-6 mjeseci se rotiraju sa leđa na trbuh, neka su već krenula gmizati… Tako da sve navedene aktivnosti možete prilagoditi ovisno o vještinama koje već dijete ima na način da mu aktivnost kad ju usvoji uvijek ima baš pravi izazov, odnosno da igra nije previše lagana niti previše teška. Tako oblikovana igra omogućava djetetu UČENJE.

1.Leteći baloni

Baloni ispunjeni helijem su savršena motivacija za pokretanje! Da bi dijete surađivalo s Vama mora imati intrizičnu motivaciju. Leteći baloni su novi predmet u njihovim očima, zanimljivi. Balone možete lagano privezati za djetetove ručice i/ili nožice i pustite ga neka se kreće i pomiče ručicama i nožicama s ciljem pomicanja balona. Dijete u ovoj dobi bi trebalo i hvatati predmete. Lako možete igru oblikovati i podići na nešto izazovniju razinu. Balon možete privezati za neku zvečku koju djetetu možete nuditi da hvata u svim smjerovima. Dijete mora demonstrirati hvat zvečke, mora dakle otvoriti šaku, odvajanje palca, čvrst hvat da predmet ostaje u ruci, koordinaciju oko-ruka te bi trebala treskati predmetom i oralno ga istraživati. Treskajući zvečkom dijete radi i na spoznaji, uzrok-posljedica, odnosno kad pomaknem ruku u kojoj mi je zvečka pomiče se balon i čujem zvuk. Također možete i tanku trakicu koja drži balon ponuditi djetetu da ju lovi s jednom rukom ili ako imate dva balona s obje ruke.

Leteći baloni
Balon sa zvečkom

2. Poluskriveni predmet

Poznati psiholog Jean Piaget je kroz eksperimente ustanovio da djeca sa oko 8 mjeseci počinju shvaćati postojanost predmeta, odnosno da predmet postoji iako je on skriven ili pomaknut van vidnog polja. Neki teoretičari navode da se to događa i ranije. Za početak možete se igrati na način da djetetu pokažete predmet i djelomično ga sakrijete tj. prekrijete ispod neke tkanine. To može biti i zvučna igračka koja nastavlja svirati i nakon što je prekrivena. Kasnije kako dijete više shvaća tako povećavajte izazov te izbacite zvučne igračke, prekrijte predmet malo više ili potpuno i čekajte djetetov odgovor.

Poluskriveni predmet

3. Lov na nožice

U ovom periodu djeca počinju otkrivati svoje nožice. Prvo koljena, zatim oko 6.mjeseca stopala. Počinju odizati nogice od podloge te na taj način i jačaju trbušne mišiće i pripremaju svoje tijelo za daljnje vještine. Na stopalo možete staviti neki malu kolut i poticati dijete da uhvati taj predmet sa stopala. Svima nam je poznata pjesmica “Taši taši tanana” uz koju dijete lupka stopalom o stopalo. Prvo Vi možete uzeti djetetove nožice i pjevati pjesmicu lupkajući njegovim nožicama. Ako dijete pomakne pogled pričekajte sa pjesmicom i pokušajte uloviti njegov pogled i tek kad Vas ponovno pogleda nastavite sa igrom jer je važna njegova uključenost.. Ako ni to ne usijeva možda je djetetu dosta i na taj način, okretanjem glave od Vas, pokazuje da ne želi više tu aktivnost. Naravno, baby masaža je uvijek dobrodošla. Ne samo da se tako razvija shema tijela, već doprinosi vještinama regulacije, privrženosti, oslobađanju hormona ljubavi oksitocina.

Lov na nogice

4. Lov na ribice

Dok se dijete kupa u kadici možete ubaciti jednu ili dvije ribice za kupanje. Dok plutaju i pomiču se u kadici dijete ih može vizualno pratiti, pokušati dohvatiti čime rade na koordinaciji oko-ruka, a izazov im je veći kako se ribice pomiču. Također moraju se suočiti sa neuspjehom i biti ustrajni dok ih ne uhvate te tako razvijaju i vještine samoregulacije.

5. Kreativni nered

Tummy time može biti zabavan i šaren! Djeci je ova aktivnost zabavna jer lupkanjem ručicama o pod stvaraju vlastiti kreativni nered 🙂

Kreativni nered