Vrijeme je za…Tummy time!

Tummy time je vrijeme tijekom kojeg dijete boravi u potrbušnom položaju. Mnogo djece odbija potrbušni položaj te je potrebno osigurati da to vrijeme za dijete bude zabavno! Sve aktivnosti moraju biti zabavne, kroz igru jer je glavna zadaća sve djece upravo igra.

Tummy time je važna aktivnost za bebu koja je nužna za daljnji rast i razvoj. Pozitivno utječe na:

  • jačanje mišića vrata, leđa
  • odižući glavu protiv gravitacije aktivnira se i vestibularni sustav važan između ostalog i za stabilizaciju vidnog polja, ravnotežu, itd.
  • dijete u potrbušnom položaju zaprima puno proprioceptivnog podražaja kroz samu aktivaciju mišića protiv gravitacije
  • pomaže kod problema sa grčićima
  • poboljšava stabilizaciju ramenog obruča
  • pruža novu percepciju gledanja svijeta oko sebe te samim tim unapređuje kognitivni razvoj, i drugo.

Svaki boravak u položaju na trbuhu mora biti smislen, odnosno to mora biti svrhovita aktivnost, igra. Zašto bi dijete samo stajalo u potrbušnom položaju kad dok je na trbuhu može promatrati vas i vaše lice, može komunicirati s vama što utječe i na privrženost, socioemocionalni razvoj, komunikaciju, kognitivni razvoj.

Kako se razvija potrbušni položaj?

Kod novorođenčeta je u položaju na trbuhu prisutan fleksorni obrazac, odnosno prisutna je jaka savinutost svih zglobova, a guza je podignuta u zrak. Glava je oslonjenja na lice u stranu. Beba ne može odignuti glavu od podloge jer su joj mišići preslabi da savlada silu gravitacije te okreće glavicu po podlozi. Gravitacija je bebama najveći izazov na početku.

Potrbušni položaj novorođenčeta

U drugom mjesecu života lagano taj jaki fleksorni obrazac popušta te beba uspijeva odvojiti glavu od podloge na nekoliko sekundi pritom se oslanjajući na sredinu podlaktice sa zatvorenim ili poluzatvorenim šakicama. Težište tijela je i dalje naprijed, dalje od pupka.

Potrbušni položaj dvomjesečne bebe

U trećem mjesecu života beba bi trebala dovoljno ojačati svoje mišiće za savladavanje gravitacije i okretati glavu u svim smjerovima dok je u potrbušnom položaju. Duže zadržava odignutu glavu. Uz odizanje glave dijete odiže i rameni obruč. Težište se pomiče prema natrag, prema pupku, a oslonac na ruke se pomiče na laktove te dijete ima antigravitacijski položaj koji je siguran.

Potrbušni položaj tromjesečne bebe (laktovi su više prema naprijed i težište tijela je više prema pupku)

Neke bebe negoduju za vrijeme položaja na trbuhu. To može biti iz puno razloga. Prvo može biti zato jer im je taj položaj izrazito težak, možda je bebin tonus mišića snižen, možda je vestibularno preosjetljiva te negoduje pri svakoj promjeni položaja glave, možda je samo umorna i pospana u tim trenutcima, itd. Pripazite da se ne igrate u potrbušnom položaju kad je beba sita ili kad je pospana i neka je beba tad uvijek pod nadzorom.

Taj položaj treba biti zabavan kako bi ga bebe zavoljele! Kroz pozitivno iskustvo! Što to znači? To znači da koristite sebe kao animatora ili omiljene igračke (vizualno primamljive, zvučne igračke) za vrijeme tummy timea. Nudite bebi predmet u srednjoj liniji tijela i možete ga lagano pomicati na jednu pa drugu drugu stranu kako bi dijete vizualno pratilo. To radite polako kako bi beba stigla obraditi sve informacije i kako bi bila uspješna u igri. Nigdje vam se ne žuri! Potrbušni položaj možete koristiti i u različitim svakodnevnim aktivnostima (npr. dok nosite bebu iz jedne prostorije u drugu držite ju u potrbušnom položaju na rukama dok ona promatra okolinu).

Cijelo vrijeme pratite bebine znakove. Čim primjetite da se beba ili počinje crveniti ili da će ubrzo zaplakati jer joj postaje neugodno u tom položaju, reagirajte i maknite ju u njoj ugodan položaj u kojem se osjeća sigurno i pohvalite ju veselo za uspjeh! Zašto? Zato da beba ne poveže taj položaj s negativnim već pozitivnim iskustvom te da ne počne potpuno odbijati taj položaj koji mu je veoma važan za daljnji rast i razvoj i koji je priprema između ostalog i za puzanje. Kako beba razvija svoje vještine i kako ima pozitivna iskustva za vrijeme boravka na trbušćiću, produljivat će se i vrijeme koje ono provodi u tom položaju.

Ono što bih trebalo spomenuti jest to da bi bebi trebala pravilna fizička podrška za rotiranje na trbušćić, a ne ju samo položiti na trbuh jer na taj način ona uči i šaljemo signale mozgu za kasnije rotiranje sa leđa na trbuh kroz pravilan obrazac kretanja.

U narednom članku ćemo Vam dati primjere kako na različite načine bebi možete omogućiti tummy time. Neki od njih su jednostavniji, a neki su zahtjevniji. Uvijek prvo krećemo sa jednostavnijima i uz maksimalnu podršku koju vremenom smanjujemo. Također ćemo opisati na kojem području tijela možete bebi fizički olakšati potrbušni položajtummy time i na koji način ga možete prilagoditi.