Radna terapija u pedijatriji

Što je srednja linija tijela i zašto je ona važna?

Lea B.P.
Napisao Lea B.P.

Srednja linija tijela je zamišljena vertikalna linija koja seže po sredini tijela te „dijeli“ tijelo na desnu i lijevu polovicu. Pod terminom prelaženje srednje linije misli se da dio našeg tijela bila to ruka ili noga prelazi tu zamišljenu liniju, odnosno spontano prelazi s jedne strane tijela na drugu te obavlja aktivnosti na toj strani. Dijete spontano počinje prelaziti srednju liniju tijela sa dominantnom rukom te će ta ruka dobiti osnovu za razvoj dobrih vještina fine motorike.

Ako dijete izbjegava prelazak srednje linije tada će dijete izvoditi aktivnosti  s obje ruke jednako te bi se vrijeme ambidekstera moglo produljiti, a vještine fine motorike bi mogle biti slabije što utječe i na samo držanje olovke te grafomotoriku za što je preduvjet snažna ruka koja može kontrolirati pokrete.

Takođersrednja linija 1, manjak prelaženja ili ne prelaženje srednje linije može indicirati na manjak komunikacije lijeve i desne hemisfere. Te dvije hemisfere nose različite funkcije, komuniciraju kroz žuljevito tijelo te je ta komunikacija bitna da se njihove funkcije koordiniraju kroz učenje i pokret.

Prelaženje srednje linije razvija se prvo kroz razvoj bilateralne integracije (rad s obje ruke zajedno, npr. guranje, puzanje, i slično) te dolazi do smislene koordinacije obje ruke, odnosno spontano se razvije dominantna ruka (npr. sa dominantnom rukom drži vrč i ulijeva vodu u čašu koju drži „pomoćna“ ruka). Također, jednako bitna za razvoj prelaženja srednje linije je rotacija trupa (iz ležećeg položaja se i dižemo kroz rotaciju trupa). Ako je dijete „čvrsto“ te se kreće cijelim tijelom bez segmentiranja pokreta može doći do utjecaja na razvoj prelaženja srednje linije.

Neka djeca kompenziraju svoju nemogućnost prelaska srednje linije na način da prebacuju težinu tijela na njima prihvatljivu stranu (ovisno na kojoj strani su započeli raditi ), okrenu papir ili pomaknu slagalicu u stranu (ovisno kojom rukom rade) tako da ne moraju prelaziti srednju liniju.

U opisu različitih aktivnosti pratite u kojim to sve aktivnostima radni terapeut djeluje na prelaženje srednje linije.

 

Pomoćni izvor:

http://www.ot-mom-learning-activities.com/crossing-the-midline.html#WhyImportant

Izvor slike:

The Cross Crawl: A Remarkable Movement

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.