Radna terapija u pedijatriji

Što je dispraksija?

Napisao Lea B.P.

Što je dispraksija? Da bi započeli govoriti o dispraksiji, prvo je bitno znati što je praksija.  Praksija je sposobnost pomoću koje shvaćamo kako koristiti svoje ruke i tijelo u zadacima kao što je igranje s igračkama; korištenje predmeta, uključujući olovku ili vilicu; konstrukcijska igra,  pospremanje sobe, odnosno sposobnost angažmana u različitima aktivnostima (Ayres, 1989). 

Praksija se sagledava kroz tri povezana dijela:

  • Ideacija
  • Planiranje
  • Izvođenje

Dispraksija je nezrelost u organiziranju pokreta. Djeca sa dispraksijom imaju poteškoća u:

  • Motoričkom učenju
  • Novim zadatcima
  • Generalizacijom (Ayres 1972.)

Neurološki je uvjetovana. Nezrelost razvoja neurona u mozgu. Mozak ne obrađuje informacije na način da dopušta potpuni prijenos živčanih poruka. Kada sagledamo mozak, kora mozga prima impulse iz senzornih organa. Kako dijete raste i uči, veze između neurona (neuroloških puteva) postaju uspostavljene i ojačane uspješnim učenjem. Kada dijete nauči određene obrasce pokreta kroz ponavljanje istoga dolazi do toga da je planiranje gotovo refleksno. Mozak je podijeljen na lijevu i desnu hemisferu te one surađuju. Kod djece sa dispraksijom te dvije hemisfere ne rade harmonično te nema željenih rezultata.

Dijete sa dispraksijom će teško planirati i organizirati se što učiniti i kako učiniti, dakle njima je teško naučiti kako planirati i kako koordinirati svoje pokrete, tj. aktivnosti. Kako bi usporedili, dijete sa dispraksijom će morati uvježbavati mnogo puta svaku novu aktivnost dok zdrava djeca uče spontano kroz igru. Dispraksija nije utjecaj nečije inteligencije, ali može uzrokovati poteškoće učenja.

Neki simptomi koji mogu ukazati na dispraksiju su kašnjenje u razvoju (usporedba sa tipičnim miljokazima razvoja), teškoće poskakivanja, trčanja, šutanja, hvatanja i bacanja lopte, teškoće u socijalnim vještinama, teškoće samoregulacije (zbog frustracije),  teškoće razumijevanja koncepata „u“, „na“, i slično, teškoće penjanja i spuštanja niz stube, teškoće oblačenja, teškoće vezanja vezice, često pada i sudara se sa stvarima, loš hvat olovke, nezrela grafomotorika, teškoće vožnje bicikla, manjak imaginativne igre, osjetljiv na senzorni input, teškoće imitiranja pokreta, teškoće prepisivanja sa ploče, teškoće kopiranja zadanog zadatka, teškoće snalaženja u prostoru,…

U DSM-u IV R, 1994. (dijagnostici) dispraksija je označena kao oštećena motorna koordinacija koja utječe na svakodnevne aktivnosti uključujući i akademska postignuća ( nespretnost, loša izvedba kroz sport, loša grafomotorika). Motorna ne-koordinacija nije povezana sa medicinskim problemima kao što je cerebralna paraliza, lezije mozga ili mišićne distrofije.

Dispraksiju radni terapeut procjenjuje pomoću SIPT-a (standardizirana procjena za koju je potrebna posebna edukacija i završen tečaj za terapiju senzorne integracije).

Dolje su ukratko i vizualno prikazana područja teškoća djelovanja djece sa dispraksijom. U daljnjim člancima govorit ćemo koju ulogu radni terapeut ima u ovom području te kako djeluje.

dispraksija slika

 

Kako bi mogli na vlastitoj koži osjetiti kako se osjećaju djeca sa dispraksijom pokušajte nacrtati zvijezdu, odnosno povlačiti crte u označenom polju dok gledate u ogledalo isti taj crtež.

  1. Isprintajte sliku zvijezde i stavite na stol
  2. Pomoćna osoba jednom rukom neka drži papir tako da ne možete vidjeti crtež zvijezde, a drugom rukom ogledalo tako da vi vidite sliku zvijezde u njemu
  3. Kada ste spremni krenite crtati zvijezdu, odnosno povlačiti crte između dvije zadane linije u zadanom smjeru ovisno kojom rukom pišete
  4. I pokušajte doći do kraja zvijezde

Vrlo često u trenutku kada zapnete jako teško možete nastaviti crtež te na mjestu gdje ste zapeli išarate taj dio. No, kada bi više puta ponavljali i vježbali iscrtati zvijezdu na ovaj način, istrenirali bi se i nakon nekog vremena bez zastoja bi iscrtali zvijezdu na ovaj način. To prikazuje i način funkcioniranja djeteta sa dispraksijom.dispraksija-4 copy

 

 

Pomoćni izvori:

http://occupationaltherapyforchildren.over-blog.com/article-dyspraxia-87698021.html

https://www.pinterest.com/pin/303922674831062276/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.