Radna terapija u pedijatriji RT aktivnosti u pedijatriji

6 radnoterapijskih savjeta za prilagodbu hvata olovke

Napisao Lea B.P.

Mnoga djeca imaju problema sa hvatom olovke koji im odmaže u funkcionalnoj aktivnosti pisanja. Dolje su navedeni neki radnoterapijski savjeti za prilagodbu hvata olovke uz pomoć malih “trikova” kako bi se potaknuo pravilniji hvat koji bi mogao doprinijeti lakšem i funkcionalnijem pisanju.

 

  1. Stavite djetetu u ruku mali predmet između malog prsta, prstenjaka i kažiprsta te neka tijekom pisanja dijete čuva taj predmet prstima. To može biti pom-pom kuglica, manja lego figurica, manja bodljikava loptica, i slično. 
  2. Stavite štipaljku na olovku kako bi potaknuli pravilniji hvat 
  3. “OK” metoda – kažete djetetu da stavi prste kao da pokazuje znak za OK te da ostavi mali otvor između prstiju za olovku (kao da prstima oblikuje zatvorenije slovo C). Zatim stavite olovku u “OK” i kažete mu da savije ostale prste ispod olovke.
  4. Za prilagodbu hvata olovke možete i koristiti čarapu koju kad navučete na ruku izrežete malo na području palca i kažiprsta. Dijete bi trebalo staviti ruku u čarapu, provući palac i kažiprst kroz izrezana područja i uhvatiti olovku te prionuti na posao! Od čarape možete napraviti zmiju sa očima ili krokodila kako bi djetetu bilo možda zanimljivije.
  5. Jednostavno skratite olovku!
  6. Ovo su dosad bile mogućnosti prilagodbe hvata olovke sa predmetima koje vjerovatno imate i u vlastitom domu. Također postoje pomagala koja se stave na olovku čiji je cilj funkcionalniji hvat. Terapeut procjenjuje koje pomagalo najviše bi odgovaralo djetetu.

 

 

Izvori slika:

https://www.pinterest.com/pin/431782682996802192/

https://www.pinterest.com/pin/190840102939822506/

https://www.pinterest.com/pin/240872280051736941/

http://kucblueprint.blogspot.com.ee/2014/06/summer-workshops-fine-motor-fun.htm

www.mymundaneandmiraculouslife.com

http://www.teachingace.com

https://www.pinterest.com/pin/81627811975491786/

http://therapyfunzone.net/blog/ways-to-encourage-a-mature-grasp/

Inicio

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.