Radna terapija u pedijatriji RT aktivnosti u pedijatriji

“Moje dijete odbija olovku i pisanje”

Lea B.P.
Napisao Lea B.P.

Mnogi roditelji se susreću sa problemom da dijete odbija aktivnost pisanja i olovku. Što tada uraditi? Dijete nikada ne treba forsirati na aktivnost koju odbija, već je cilj pronaći način koji je njemu zabavan i motivirajući. Djetetu bi trebalo približiti pisanje i olovku kroz zabavne igre koristeći različite predmete, načine, teme.

Radni terapeut procjenjuje različite faktore koji utječu na pisanje. Dijete može odbijati pisanje jer mu je ta aktivnost tada još uvijek previše zahtjevna i mnogi faktori utječu na njegov razvoj pisanja kao što je održavanje pažnje, dominacija ruke, hvat olovke, posturalna kontrola, snaga, fina motorička koordinacija, vizualna percepcija, vizuo-motorička integracija, prelaženje srednje linije tijela, senzorno integrativne poteškoće, praksija, poteškoće učenja,.. No, veliki faktor odbijanja aktivnosti može biti i jednostavno MOTIVACIJA!

Kako onda doći do toga da se djetetu približi aktivnost crtanja/pisanja, odnosno aktivnosti sa olovkom?

Prvo nemojte forsirati dijete. Što je manji pritisak roditelja na dijete u vezi pisanja, to će dijete osjećati i manje stresa odnosno anksioznosti oko pisanja. Također nemojte govoriti “Idemo vježbati pisati!” jer to stvara odbojnost djetetu. Približite pisanje na djetetu zanimljiv način! Na način na koji ono neće niti primijetiti da lagano prihvaća olovku i aktivnost crtanja/pisanja.  Kao motivator možete koristiti igre na različite teme koje su njemu zanimljive, kroz kretanje, kroz korištenje različitih materijala, itd.

Neke zanimljive aktivnosti koje možete koristiti su:

  1. Bojanje/crtanje prstima – možete koristiti tempere, jestive boje te prstima možete crtati oblike, šarati, bojati ili na već unaprijed nacrtani npr. cvijet ostavljati otiske prstiju na latice. Kako bi aktivnost bila zahtjevnija svaki prst može biti druge boje.
  2. Pisanje u pjeni za brijanje – razmažite pjenu po podlozi (može biti stoj, staklo, stolnjak) te prstima radite oblike, slova ili možete umjesto prstima raditi sa štapićima za uši ili kistom
  3. Riža na podlozi u boji – stavite u jednu pliću posudu papir u boji (npr. zeleni) te preko papira stavite rižu. Ponovno možete raditi slova, oblike prstima ili kistom te će se pri tom vidjeti zelena boja papira
  4. Bojanje malom spužvicom – izrežite spužvu na manje komadiće. Samim tim se potiče i hvat koji djetetu treba za hvat olovke. Ponovno možete umakati spužvicu u različite boje i dalje pustite mašti na volju!
  5. Vrećica za hranu punjena pjenom za brijanje ili temperama – u prozirnu vrećicu za hranu koja ima zatvarač stavite pjenu za brijanje ili neke boje te dobro zatvorite vrećicu kako se boja ne bi prelijevala izvan nje za vrijeme crtanja / pisanja. Možete koristiti prste, štapić za uši, kist ili dio olovke gdje je gumica za brisanje.
  6. Slikar – zalijepite papir na zid ili ormar, odnosno vertikalnu površinu te se bacite na aktivnost! Na ovaj način radi se i na proksimalnoj stabilnosti zglobova. Također možete uzeti boju za zid koja reprezentira ploču za pisanje, odnosno nakon premazivanja na toj boji, tj. zidu se može pisati kredom!
  7. Pijesak na svijetlećoj LED ploči – možete koristiti kist, prste i uživajte!
  8. Šaranje na trbuhu – stavite na pod velike tvrde papire preko veće površine, dijete u proniranom položaju (položaj na trbuhu)  okreće se u krug, drži olovke te šara po papiru dok se kreće. Tijekom ove aktivnosti radi se i na jačanju muskulature leđa, antigravitacijskoj ekstenziji, praksiji, koordiniranju cijelog tijela kako bi nacrtao veliki krug

Aktivnosti se izabiru ciljano ovisno o interesima djeteta, njegovim potrebama i razvojnoj dobi.

 

Izvor slika:

happilyevermom.com

https://www.pinterest.com/pin/28710516347150060/

http://www.myrtleandeunice.com/2011/07/friday-night-in.html

http://www.express.co.uk/life-style/health/643242/pencil-tension-headache-doctor-solve-headache-pain-relief-surprise-method

 

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.