puhanje maslačka

Primjeri orofacijalnih radnoterapijskih aktivnosti za djecu (I.dio)

Gornja naslovna slika je jedan lijepi primjer za orofacijalnu aktivnost koju svakodnevno možete izvoditi sa svojim djetetom u proljetno doba. Dolje su navedene različite aktivnosti koje se mogu i drugačije oblikovati, no za cilj prvenstveno imaju jačanje orofacijalne muskulature. Radni terapeut će, ovisno o djetetovim potrebama i cilju oblikovati aktivnosti na djetetu zanimljiv i motivirajući način. 

Djeca zbog problema u oralnom području mogu imati različite svakodnevne izazove kao što su problemi sa hranjenjem, govorno jezični problemi, pretjerana salivacija.

Kroz ove aktivnosti dijete aktivira oralnu muskulaturu i dobije proprioceptivni podražaj. Kroz dolje navedene aktivnosti ne radimo samo na jačanju oralne muskulature već i na mnogim drugim vještinama, no zadržat ćemo se na početnoj temi.

 • Najpoznatije puhanje balončića! Jednostavna, a opet zahtjevna i zabavna igra za orofacijalno područje!
 • Kupola od sapunice u zdjeli. Napunite manju ili veću zdjelicu vodom, sapunicom i jestivom bojom te neka dijete pušući kroz slamku radi balončiće.
 • Utrka pom poma. Igru možete organizirati na više načina, od jednostavnog do kompliciranijeg. Jednostavan bi bio da označite start i cilj. I vi i dijete uzmete slamku i imate svoj pom pom (može i kuglica od pamuka). Na znak krećete do cilja. Dok bi kompliciranija aktivnost izgledala ovako. Na tlu možete uz izolir traku označiti polje u kojoj se kuglica može kretati dok ju se otpuhuje. Može to biti vijugava ili cik-cak cesta koja vodi ka cilju, a pravilo je da kuglica ne smije prijeći označeni rub. Ova aktivnost zahtijeva i mnoge druge komponente kao što je praksija, pažnja, i dr.
 • Utrka brodića! Dok je dijete u kadi ili u velikom bazenu u dvorištu možete označiti luku u koju brod mora uploviti, a dijete ga treba voziti puhanjem kroz slamku. Brodić možete jednostavno napraviti tako da odrežete dio spužvastog crva za plivanje i na njemu nadogradite “jedro”.
 • Ratovi zvijezda! Za ovu igru potrebna vam je rođendanska zviždaljka i figurice likova iz ratova zvijezda. Naravno ne mora ovo biti igra na navedenu tematiku, već možete i sami postaviti neke druge likove kao npr. Lego kocke, figurice životinja, i slično. Uz ovu igru možete i, ovisno o cilju, kombinirati sa drugim komponentama na primjer pamćenje i pažnja. Stavite 5 (ovisno o djetetovoj dobi i sposobnostima) figurica na različita mjesta i dijete mora zapamtiti gdje su figurice, pronaći ih i kad puhne u rođendansku zviždaljku srušiti figuricu. 
 • Nogomet! U većoj kartonskoj kutiji napravite nogometno igralište sa golovima te kao loptu možete koristiti lopticu za stolni tenis, pom pom kuglicu ili kuglicu od vate. Dijete puše kroz slamku i gađa gol. 

Ostatak prijedloga za orofacijalne aktivnosti pogledajte u slijedećem članku 🙂

Izvori slika:

 1. https://www.pinterest.com/pin/353884483190277712/
 2. girotondo.com.hr/kreativniradovi/zabavno-slikanje-balonima
 3. www.housingaforest.com/bubble-painting/
 4. http://party.si/si/party-program-in-dodatki-zabava-spray-ocala/5992-kostumi-lasulje-party-program-jumbo-piscalke-pust-karneval.html
 5. https://www.pinterest.com/pin/30751209925642531/ – Vizualise Us