Radna terapija u pedijatriji RT aktivnosti u pedijatriji

Primjeri orofacijalnih radnoterapijskih aktivnosti za djecu (I.dio)

Napisao Lea B.P.

Neka djeca imaju poteškoća na području govora, hranjenja jer imaju snižen tonus mišića na orofacijalnom području. Dolje su navedene neke moguće aktivnosti koje se mogu i drugačije oblikovati, no za cilj prvenstveno imaju jačanje orofacijalne muskulature. Radni terapeut će, ovisno o djetetovim potrebama i cilju oblikovati aktivnosti na djetetu zanimljiv i motivirajući način. 

  1. Najpoznatije puhanje balončića! Jednostavna, a opet zahtjevna i zabavna igra za orofacijalno područje!
  2. Kupola od sapunice u zdjeli. Napunite manju ili veću zdjelicu vodom, sapunicom i jestivom bojom te neka dijete pušući kroz slamku radi balončiće.
  3. Utrka pom poma. Igru možete organizirati na više načina, od jednostavnog do kompliciranijeg. Jednostavan bi bio da označite start i cilj. I vi i dijete uzmete slamku i imate svoj pom pom (može i kuglica od pamuka). Na znak krećete do cilja. Dok bi kompliciranija aktivnost izgledala ovako. Na tlu možete uz izolir traku označiti polje u kojoj se kuglica može kretati dok ju se otpuhuje. Može to biti vijugava ili cik-cak cesta koja vodi ka cilju, a pravilo je da kuglica ne smije prijeći označeni rub. Ova aktivnost zahtijeva i mnoge druge komponente kao što je praksija, pažnja, i dr.
  4. Utrka brodića! Dok je dijete u kadi ili u velikom bazenu u dvorištu možete označiti luku u koju brod mora uploviti, a dijete ga treba voziti puhanjem kroz slamku. Brodić možete jednostavno napraviti tako da odrežete dio spužvastog crva za plivanje i na njemu nadogradite “jedro”.
  5. Ratovi zvijezda! Za ovu igru potrebna vam je rođendanska zviždaljka i figurice likova iz ratova zvijezda. Naravno ne mora ovo biti igra na navedenu tematiku, već možete i sami postaviti neke druge likove kao npr. Lego kocke, figurice životinja, i slično. Uz ovu igru možete i, ovisno o cilju, kombinirati sa drugim komponentama na primjer pamćenje i pažnja. Stavite 5 (ovisno o djetetovoj dobi i sposobnostima) figurica na različita mjesta i dijete mora zapamtiti gdje su figurice, pronaći ih i kad puhne u rođendansku zviždaljku srušiti figuricu. 
  6. Nogomet! U većoj kartonskoj kutiji napravite nogometno igralište sa golovima te kao loptu možete koristiti lopticu za stolni tenis, pom pom kuglicu ili kuglicu od vate. Dijete puše kroz slamku i gađa gol. 

Ostatak prijedloga za orofacijalne aktivnosti pogledajte u slijedećem članku 🙂

 

Izvori slika:

https://www.pinterest.com/pin/353884483190277712/

girotondo.com.hr/kreativniradovi/zabavno-slikanje-balonima

www.housingaforest.com/bubble-painting/

http://party.si/si/party-program-in-dodatki-zabava-spray-ocala/5992-kostumi-lasulje-party-program-jumbo-piscalke-pust-karneval.html

https://www.pinterest.com/pin/30751209925642531/ – Vizualise Us

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.