Što vide bebe-razvoj vida (III.dio)

U prošlom članku Što vide bebe-razvoj vida (II.dio) govorili smo o vizualnoj stimulaciji i procjeni funkcionalnog vida, do ksmo u prvom dijelu Što bebe vide-razvoj vida (I.dio) govorili o građi oka i o 5 razvojnih miljokaza. Sada ćemo dati neke primjere na koji način možemo adaptirati svakodnevne predmete i okolinu kako bi bila vizualno stimulativna.

Kako smo već spomenuli da bebe na početku najbolje vide visokokontrastne crno-bijele predmete sa crvenim detaljima na oko 30ak centimetara udaljenosti od očiju te se svima može pristupiti koristeći takve predmete.

Ali, naravno ako dijete ima poteškoća u vizualnom funkcioniranju ovisno o procjeni funkcionalnog vida i nalazu oftalmologa u dogovoru sa terapeutom se također prilagođava okolina i predmeti kako bi dijete koristilo svoj ostatak vida. Tada će terapeut dati savjete da li će se koristiti veći predmeti, visokokontrastni, presijavajući predmeti ili pak niskokontrastni, pod kojim kutem će se nuditi djetetu žlica ili igračka i slično kako bi se dijete potaknulo na maksimalno korištenje vida.

Dolje smo naveli neke primjere svakodnevnih predmeta koji se mogu prilagoditi da bebe bolje uoče svijet oko sebe (igračke, slikovnice, mobil), kao i za djecu sa poteškoćama na području vizualnog funkcioniranja. No, napominjemo kako je ovo samo primjer kako bi osvjestili što se sve može prilagoditi u svakodnevici te je u tom slučaju svakako potrebna dobra suradnja sa terapeutom.

1.Mobil

Novorođenče u svom krevetiću leži u položaju na leđima, a mobil je taj koji je iznad njega. Mobil treba pozicionirati tako da nije djetetu iznad odnosno iza glave jer tad će ono zabacivati glavu u ekstenziju, odnosno unatrag, a to ne želimo. Mobil možemo vizualno prilagoditi u visokokontrastne boje te ga pozicionirati tako da je djetetu glava u srednjoj liniji tijela.

2. Visokokontrastne gračke i naše lice (ruž, klaunski nos)

Najviše vremena sa bebom provodimo u igri, odnosno u interakciji s njima kao i korištenju različitih igrački. Pa se tako i one mogu prilagoditi.

Koristiti možete i zvučne igračke npr. ako imate mali bubanj, možete ga prilagoditi tako da ga sa crnom izolir trakom oblijepite po strani gdje se bubnja. Možete to napraviti na pruge ili izrezati na točke crni karton i zalijepiti ga na bubanj. Također možete koristiti samoljepljive presijavajuće trake kojima možete oblijepiti bubanj te ovisno o dobi djeteta i udaraljke.

Naše lice je dinamično, presijava se ovisno o smjeru svjetlosti, no neka djeca neće reagirati na njega. Kako bi potaknuli dijete da bolje vizualno uoči naše lice, mimiku, da se duže pogledom zadrži na njemu možete našminkati usta u crveno ili očevi staviti crveni klaunski nos! I tad zabava može započeti! Na taj način potičemo i kontakt očima u slučaju da on izostaje u dobi od 6-8 tjedana života, ali i uživanje u vizualnoj komunikaciji što bi se trebalo pojaviti sa oko 12 tjedana života, a jako je značajno u povezanosti roditelj-dijete. Tako dijete uči o emocijama i različitim ekspresijama.

Za veće bebe koje već mogu sjediti, uhvatiti predmet i ubaciti taj predmet u kutiju vrlo jednostvno možete prilagoditi. Kutiju od cipela obojite u crno, izrežite različitu veličinu rupica za lopte te iste te rupe, odnosno njihov rub, označite bijelom bojom. Mašti na volju!

3. Odijeća i pelene

Ako Vaše dijete ne promatra svoje ručice i ne kreće ih oralno istraživati u dobi od 3-4 mjeseca jedan od načina za poticanje istoga je da na odijeću možete zašiti na rub rukava crno-bijelu tkaninu koju će dijete bolje vizualno uočiti. Također i na nogavice možete zašiti istu takvu visokokontrastnu tkaninu kako bi dijete kasnije i nogice moglo istraživati. Ili jednostavno nabavite crno bijele čarapice.

Tijekom presvlačenja najavljujte što sada presvlačite. Nemojte brzati kako bi dijete moglo obraditi sve informacije. Npr. “Sad ćemo promijeniti pelenu.” i pokažite bebi tu pelenu dok joj najavljujete radnje. Pelenu možete označiti sa crnom točkom na sredini kako bi ju dijete bolje vizualno uočilo.

4. Slikovnice, slike

Na jednostavan način možete napraviti visokokontrastne slike kao što su dolje prikazane, a možete ih i pronaći po internetu. Od nekih slika možete napraviti slikovnicu, neke možete zalijepiti na komad kartona jednu do druge, prisloniti ih na zid te će dijete biti motivirano odizati glavicu od podloge kako bi razvilo između ostalog i kontrolu glave, a na ovaj način je ta aktivnost zabavnija i svrsishodnija! Također, po stanu možete zalijepiti slike, npr. na zid u dijelu stana gdje presvlačite dijete. Ono što je bitno za napomenuti jest da ne pružate djetetu predmete i slike uvijek sa iste strane već da mijenjate malo sa lijeve malo sa desne strane (što se tiče postupanja sa djecom sa poteškoćama na području vida potreban je dogovor sa terapeutom).

5. Pribor za jelo

Ako Vaše dijete ima ustanovljenih poteškoća sa vizualnim funkcioniranjem tada je moguće prilagoditi i čašu, podlogu za tanjur, pribor za jelo. Čašu možete oblijepiti crno-bijelom izolir trakom ili možete nabaviti bočicu koja već u sebi ima šljokice koje se pomiču kako dijete pije. Tanjur je obično bijeli, a podloga na kojoj je on može biti crna. Dršku pribora za jelo možete isto oblijepiti crno bijelim ili pak presijavajućim selotejpom.

Za sve je naravno potrebno posavjetovati se sa svojim terapeutom u slučaju da dijete ima poteškoća sa vidom.

A na kraju veliki pozdrav od visokokontrastnog crno bijelog zeke 🙂

Pomoćni izvor:

  1. http://www.lea-test.fi/index.html