PECS KNJIGA

Kako izraditi PECS knjigu i sličice?

Radni terapeuti često koriste sličice kao vizualnu podršku s ciljem bolje organizacije djeteta u prostoru, da zna što ga očekuje, da dobije ideje što se želi igrati, odnosno u svemu je cilj između ostalog i komunikacija. Kako bi PECS imao smisla potrebno ga je provoditi svakodnevno u različitim situacijama sa različitim osobama.

Za provođenje PECS-a potrebna je knjiga koja sadrži sličice koje vizualno reprezentiraju različite događaje, potrebe, predmete, pridjeve, osobe, itd. Postoje već gotove, nacrtane sličice, no poželjno je slikati stvarni predmet, radnju jer se na taj način prikazuje stvarna okolina. Pri tome je bitno paziti da slika bude jasna, da je samo jedan predmet na njoj te da je pozadina čista, odnosno jednobojna. Ispod slike potrebno je staviti naziv predmeta koji je na slici (npr. lopta, čaša, i sl.). U nastavku teksta saznajte kako izraditi PECS knjigu i sličice.

Možete slikati djetetovu najdražu igračku, sprave iz parka, dakle sve što je potrebno da dijete može kvalitetno komunicirati koristeći sličice. Broj sličica naravno se povećava samim napretkom djeteta i širenjem njegovih potreba i interesa.

Poželjno je koristiti iste sličice u različitom okruženju (terapija, dom, vrtić, škola) kako ne bi zbunjivali dijete.

Slike možete jednostavno prebaciti u Word i složiti ih u prikladnoj veličini sa opisom slike ispod. Isprintajte u boji te plastificirajte i izrežete sličice (izrežite ih sa zaobljenim krajevima kako bi prevenirali da se dijete ogrebe o vrh plastificirane slike).

Za izradu PECS knjige potrebni su vam slijedeći materijali:

 • registrator
 • čičak traka
 • škare
 • papir
 • plastifikator
 1. Donji dio registra izrežite po dužini (6cm) i stavite hrapavu čičak traku sa jedne strane odrezanog djela a mekanu na drugu stranu istog izrezanog dijela. Taj dio služi za slaganje rečenica pomoću sličica.
 2. Na nedirnuti dio registra također zalijepite hrapavu čičak traku jer na taj dio se lijepi rečenični dio (mekani dio čičak trake sa odrezanog dijela).
 3. Na prvu stranicu registra vertikalno stavite 4 hrapave čičak trake koje su jednako razmaknute jedna od druge.
 4. Zatim plastificirajte jednobojne papire i stavite ih u registrator
 5. Na plastificirane papire zalijepite hrapave čičak trake kao i na prvoj stranici registratora
 6. Zatim izrežite mekanu čičak traku na male kvadratiće i zalijepite na sličice.

Kako sve možete koristiti vizualnu podršku pročitajte ovdje.

Izvori slika:


1. https://www.pinterest.com/pin/22306960625259903/

2. https://www.amazon.com/PECS-Communication-Picture-Exchange-System/dp/B0019CUD3C