trudnoća

Senzorna integracija-kada se razvijaju naša osjetila?

Saznali ste da ćete postati roditelji? U vama se budi jedan posve novi osjećaj, a povrh svega osjećate odgovornost u odnosu na sve što vas čeka kao roditelje. Tijekom tog procesa uobičajeno je da vam naviru različita pitanja pa tako i ona koja se vežu za djetetov razvoj u trbuhu. Ako se pitate kada se razvijaju osjetila i što dijete osjeća u tom prenatalnom razdoblju, dajemo vam odgovor u daljnjem tekstu.

U ranijim tekstovima smo pisali o senzornoj integraciji i funkcijama različitih osjetila pa ćemo samo spomenuti da imamo 7 osjetila (taktilni sustav, proprioceptivni, vestibularni sustav, olfaktorni, gustatorni, auditivni i vizualni sustav). Neka istraživanja ukazuju da imamo i 8.osjetilo-interocepcija. Ono se odnosi na informacije koje nam šalju unutrašnji organi te zahvaljujući tom osjetilu znamo kada smo siti, kada moramo na toalet, i slično. Vaša pitanja mogu biti sljedeća “Kada moje dijete počinje čuti dok je još u trbuhu?”, “Osjeća li moje dijete okuse hrane koju unosim?” i slično.

Kada moje dijete osjeti DODIRE (taktilni sustav)?

Smatra se da se taktilni sustav prvi razvija te da se počinje razvijati cefalo-kaudalnim smjerom (od glave prema stopalima). Prvi taktilni receptori prenatalno se pojavljuju na području glave, oko oralnog područja sa oko 8-9 tjedana. Negdje sa oko 15 tjedana fetus ima receptore na području trupa te proksimalnih dijelova ruku i nogu (J.P.Leacanuet, B.Schaal; Fetal sensory competencies; European Journal of Obstorics & Gynecology and Reproductive Biology; 1996; 2.str.) Dijete se nalazi u amnionskoj tekućini što djetetu pruža i taktilni podražaj, dijete ima kontakt sa vlastitim tijelom kao i sa zidom maternice (S.Tucker Blackburn, PhD, RN, FAAN; Maternal, Fetal, neonatal Physiology; 3rd edition; Neurologic, Muscular and Sensory Systems; 15.dio; 569 str.).

Kada moje dijete ČUJE (auditivni sustav)?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje budi znatiželju. Nedavno je objavljeno na internet stranicama kako je dijete uz osmijeh reagiralo prepoznajući očev glas. Postoje i brojna istraživanja koja potvrđuju kako dijete više pokazuje preference na poznate zvukove (koje je čulo još u prenatalnom razdoblju) od onih novih. Već oko 28.dana gestacijske dobi razvijaju se strukture unutrašnjeg uha, sa 20 tjedana gestacijske dobi strukture bitne za sluh su zrele ( J.P.Leacanuet, B.Schaal; Fetal sensory competencies; European Journal of Obstorics & Gynecology and Reproductive Biology; 1996; 5.str. ), Dijete počinje čuti sa 24-25 tjedana gestacijske dobi. Od 24.-35-tjedna GD (gestacijske dobi) osjetljivost na zvukove se ubrzava. Dijete intrauterino čuje i majčine otkucaje srca, peristaltiku, kretanje krvi u pupčanoj vrpci i drugo (S.Tucker Blackburn, PhD, RN, FAAN; Maternal, Fetal, neonatal Physiology; 3rd edition; Neurologic, Muscular and Sensory Systems; 15.dio; 569 str.).

Osjeti li moje dijete okuse (gustatorni sustav)?

Trudnice moraju paziti na prehranu, kako zbog rasta i razvoja djeteta tako i zbog mogućih kasnijih posljedica. Hrana bi trebala biti raznolika, jer neka istraživanja pokazuju kako dijete nakon rođenja preferira određene okuse koji su povezani sa hranom koju je majka unosila tijekom trudnoće. Npr. poznato je da je amnionska tekućina majki koje su jele jako začinjenu hranu neposredno prije poroda mirisala prema tome ( J.P.Leacanuet, B.Schaal; Fetal sensory competencies; European Journal of Obstorics & Gynecology and Reproductive Biology; 1996; 5.str. ). Za okus su odgovorni okusni pupoljci na jeziku. Pupoljci se pojavljuju sa oko 7-8 tjedana GD, a sa 16 tjedana GD dijete već ima broj pupoljaka kao odrasla osoba, no nije poznato sa sigurnošću kako točno djeca prenatalno odgovaraju na okuse (S.Tucker Blackburn, PhD, RN, FAAN; Maternal, Fetal, neonatal Physiology; 3rd edition; Neurologic, Muscular and Sensory Systems; 15.dio).

Osjeti li moje dijete mirise (olfaktorni sustav)?

Postoje 3 grupe receptora koji se svaki počinje razvijati u određenim periodima. No ukratko receptori za osjetilo njuha se razvijaju kroz period od 5.-6.tjedna GD, sve do 20.tjedna GD (S.Tucker Blackburn, PhD, RN, FAAN; Maternal, Fetal, neonatal Physiology; 3rd edition; Neurologic, Muscular and Sensory Systems; 15.dio). Amnionska tekućina zapravo je puno mirisa i okusa majčine prehrane. U nekim istraživanjima je zabilježeno da prenatalno djeca reagiraju na neugodne mirise sa oko 26.tjedna, a u većine djece je to zabilježeno u 32. tjednu GD (S.Tucker Blackburn, PhD, RN, FAAN; Maternal, Fetal, neonatal Physiology; 3rd edition; Neurologic, Muscular and Sensory Systems; 15.dio).

Vizualni sustav

Razvoj vida događa se među zadnjima te je veoma kompleksno. Postoje različite zone koje se svaka u određenom razdoblju razvijaju. No, ono što nas zanima jest da li dijete možda vidi intrauterino? 22.dan GD počinje formacija oka, a sa oko 6-8 tjedana GD se razvija optički živac koji se počinje mijelinizirati sa oko 24 tjedna GD (http://www.infantva.org/documents/conf-PrenatalSensoryDevelopment.pdf ). Neuroni bitni za vid su smješteni u korteks sa oko 26 tjedana GD ( S.Tucker Blackburn, PhD, RN, FAAN; Maternal, Fetal, neonatal Physiology; 3rd edition; Neurologic, Muscular and Sensory Systems; 15.dio; 570.str) te tada dijete počinje i otvarati oči (https://poliklinika-harni.hr/trudnoca/pregled/26-tjedan ). Sa 6 mjeseci prenatalno mogu razlikovati svjetlost dok sa 33 tjedna zjenice oka mogu detektirati svjetlost te se širiti i skupljati (https://firsttimepregnancy.org/pregnancy-questions/how-your-babys-senses-develop/ ).

Vestibularni sustav

Receptori se nalaze u unutrašnjem uhu. Semicirkularni kanalići sadrže receptore za vestibularni sustav i pojavljuju se već u 6.tjednu gestacijske dobi. Vestibularni dio je zreo sa oko 14-15.tjedana gestacijske dobi (J.P.Leacanuet, B.Schaal; Fetal sensory competencies; European Journal of Obstorics & Gynecology and Reproductive Biology; 1996; 2.str.). Dijete se kreće u amnionskoj tekućini, a vestibularni receptori se aktiviraju svakom promjenom položaja glave.

Proprioceptivni sustav

Taktilni, vestibularni i proprioceptivni sustav su usko povezani te su to tri najvažnija osjetila. Kako dijete raste, kreće se, tako i udara o stijenke maternice što mu pruža proprioceptivni podražaj. Najveći proprioceptivni podražaj je upravo onaj tijekom prirodnog poroda.

Izvori:

  1. J.P.Leacanuet, B.Schaal; Fetal sensory competencies; European Journal of Obstorics & Gynecology and Reproductive Biology; 1996; 2.str.
  2. S.Tucker Blackburn, PhD, RN, FAAN; Maternal, Fetal, neonatal Physiology; 3rd edition; Neurologic, Muscular and Sensory Systems; 15.dio
  3. http://www.infantva.org/documents/conf-PrenatalSensoryDevelopment.pdf
  4. https://poliklinika-harni.hr/trudnoca/pregled/26-tjedan
  5. https://firsttimepregnancy.org/pregnancy-questions/how-your-babys-senses-develop/

Izvor slika:

  1. pixabay.com
  2. Slika 1. http://blog.birdhousehq.com/sensory-integration-dysfunction-101/
  3. Slika 2. https://www.parent24.com/Lifestyle/this-newborn-smiled-at-her-dad-after-recognising-his-voice-and-its-the-sweetest-thing-20190904