aktivnosti svakodnevnog života

Aktivnosti sa djecom tijekom izolacije – I.dio

Danas kada smo suočeni sa pandemijom koja je mnoge od nas natjerala da ostanemo u udobnosti svog doma, često nemamo ideju što bi mogli raditi sa djecom, na koji način ih zabaviti i upotpuniti dan. Moramo se složiti kako mobitel, televizor ili tablet nisu sredstva kojima bi postigli trajno nit smisleno rješenje za naše probleme. U ovom članku ćemo Vam probuditi maštu i dati ideje na koji način bi mogli upotpuniti svakodnevicu djeteta na obostrano zadovoljstvo, ali prvenstveno razvojno. U ovom prvom dijelu ćemo pisati o aktivnostima svakodnevnog života i kako ih oblikovati na način da su zanimljive djetetu.

Aktivnosti svakodnevnog života su glavni alat radnih terapeuta. Zapravo, to je cilj svakog terapeuta i roditelja, da je dijete što samostalnije u svakodnevici. Aktivnosti svakodnevnog života dijelimo na produktivnost, slobodno vrijeme i samozbrinjavanje.

Kada smo doma jako je bitno uspostaviti rutinu. Rutina kako nama tako i djeci daje osjećaj sigurnosti, zna se što se od nas očekuje na nekoj dnevnoj bazi, osjećamo se produktivno. Pa kako djetetu uspostaviti novu rutinu?

S nekom djecom je lako dogovoriti se verbalno, dok je nekoj djeci potrebno vođenje. Tu može pomoći i dnevni vizualni raspored aktivnosti. Dijete kada obavi neku od aktivnosti može zabilježiti da ju je uspješno obavio sa npr. smajlićem. Primjer vizualnog rasporeda možete vidjeti ovdje.

Slika 1. Vizualni rasored

Ovisno o dobi Vašeg djeteta možete ga uključiti u različite kućanske poslove. Neka djeca su samostalna u većini kućanskih poslova, dok neka možda trebaju fizičko vođenje. Također neka djeca imaju izazova sa pamćenjem koraka neke aktivnosti te Vam i u tome vizualni raspored sa koracima neke aktivnosti mogu pomoći. Vremenom treba smanjivati vođenje, tj. smanjivati pružanje podrške djetetu. Pa ga tako možemo na samom početku voditi kroz aktivnost u svih 5 koraka neke aktivnosti, zatim kad procjenimo smanjujemo vođenje tako da mu pružamo podršku kroz prva 4 koraka aktivnosti i čekamo da dijete samo izvede zadnji korak aktivnosti. Zatim pružamo podršku kroz prva 3 koraka aktivnosti i pustimo dijete da samo izvede zadnja 2 koraka, itd. Ono što je najteže jest čekanje na djetetov odgovor, no možete brojati u sebi do 5 ili 10 ovisno o situaciji prije nego Vi krenete dovršiti aktivnost.

Pa krenimo sa aktivnostima 🙂 Neke aktivnosti možete provoditi kroz igru, natjecanje, neke možete provoditi zajedno, nekad se možete podijeliti vi obavite dvije,a dvije dijete. Pustite mašti na volju!

1.Pospremanje igrački

Koliko puta ste za djetetom spremali igračke? E pa pokušajte promijeniti stvari 🙂 Vi ćete moći obaviti neke druge stvari ili odmarati dok Vaše dijete posprema stvari za sobom. Ima više načina da malo “začinite” pospremanje igrački kroz igru.

 • Utrka sa vremenom – Možete djetetu štopati koliko mu treba vremena mu pospremanje igrački na mjesto. Na papiru zalijepljenom na zid označite njegovo ime, koji je zadatak te broj pokušaja. Na kraju pospremanja igrački zapišIte koliko mu je vremena trebalo, a cilj je što urednije i brže pospremiti igračke. Dodatne bodove dodajete ili oduzimate od konačnog vremena potrebnog za pospremanje. Dodatni bodovi mogu se davati za poželjno ponašanje (npr.ako je samoinicijativno dijete krenulo spremati igračke ili oduzimate ako je imao/la nepoželjna ponašanja prije pospremanja). Također možete dodatne bodove dati i za urednost. Naravno ne zaboravite pohvalu nakon obavljenog posla koji je velika motivacija za svako dijete 🙂
 • Putovanje u boji – Možete na pod zalijepiti izolir traku u boji na različite načine. Npr. žuta traka ide pravocrtno, zelena traka cik-cak, plava traka u spiralu. Na kraju puta mogu biti 3 kutije. Sve igračke koje imaju nešto žuto na sebi idu u kutiju do koje vodi žuti put, sve igračke koje imaju nešto zeleno idu u kutiju do koje vodi zeleni put. Dijete mora vizualno percipirati i diskriminirati boje, kreće se na različite načine u smislenoj, produktivnoj aktivnosti.
 • Kreći se kao… – Također do kutija za pospremanje igrački ne mora voditi izolir traka, već možete za svako prenošenje igračke u nekoj vrećici dati djetetu izazov da do kutije mora doći krećući se kao žaba ili kao medo. Dijete mora imati ideju kako će izvesti takvu vrstu kretanja ovisno o životinji, mora isplanirati gdje i kako nositi vrećicu sa igračkom dok se kreće na taj način, dobije različite podražaje, kreće se, motivirano je. Postoji još puno komponenti navedene aktivnosti i vještina koje se njome razvijaju.

2. Jutarnja rutina

Vaše jutro može započeti pospremanjem kreveta što ne znači da Vi pospremate djetetov krevet već dijete samo. Vi mu možete pružiti podršku koju ćete vremenom smanjivati kako ono bude usvajalo ovu svakodnevnu aktivnost. Zatim osobna higijena. Dijete uključite u pripremu doručka. Možete mu uz vizualne sličice ili samo uz Vaše vođenje pomoći u koracima aktivnosti. Pripazite samo na dob djeteta te dio aktivnosti za koji je potreban nož, korištenje štednjaka, Vi obavljajte. Neka dijete ulijeva mlijeko u čašu, nosi na stol, slaže salamu i sir, ovisno o namirnicama koje konzumirate.

Zatim možete zajedno vježbati! Možete označiti mjesto za vježbanje. Dijete neka bude nasuprot Vas. Vježbe prilagodite tako da Vaše dijete može aktivno sudjelovati. Dijete mora održati pažnju u ovoj aktivnosti, imati vještine posturalne praksije tj imitacije nekih na početku novih položaja, pokreta, dobije različite podražaje te tako zadovolji svoju potrebu za kretanjem. Propriocepcija je jedan od naših osjeta čiji se receptori nalaze u našim mišićima i zglobovima. Te receptore najviše aktivniramo “teškim” poslom, npr. nošenjem nečeg težeg, hodanjem tačke, hodanjem nogama uza zid i rukama na podu što može biti jedna od vježbica koju možete nazvati “Spiderman vježba”. Postoji i Yoga za djecu koja djeluje regulirajući na dijete između ostalog jer se i proprioceptivni receptori nešto više aktiviraju. Možete proširiti vježbanje kroz igru.

Slika 2. Posturalni položaji Yoga for kids
 • Pogodi vježbu – Na papir možete nacrtati neki položaj tijela npr.stajanje na jednoj nozi dok su ruke iznad glave. Zalijepite papir na pod, odredite startnu poziciju odakle gađate lopticom ili čarapom ispunjenom rižom neki od položaja tijela na podu. Kad pogodite morate ga izvesti.
 • Lagano vs. teško – Gađati možete sa različitim predmetima-nekim lakšim (npr.čarape koje su spremljene kao loptica) i težim predmetima (npr.neki utezi za noge koje imate). Na taj način dijete razvija svjesnost tijela te mora odrediti koliko jako baciti predmete koji su različite težine do cilja (za gradiranje snage koju koristimo je zaslužna propriocepcija, dijete uz pokušaj-pogreška prilagođava svoju izvedbu i pruža adaptivne odgovore). Možete ga i ispitivati da li je taj predmet lagan ili težak, da li si bacio/la prejako ili prelagano.
 • Tko će prije! – Također istu igru sa položajima tijela možete oblikovati kroz natjecateljski duh. Označite startnu poziciju, na drugom dijelu stana stavite 10 različitih slika sa vježbicama. I neka utrka započne! Trčite do slika, uzmete jednu trčite natrag na start gdje morate izvesti položaj koji je na slici i trčite natrag po još! Tko uspije više položaja izvesti pobjednik!

3. Čišćenje poda

Ovisno o djetetovoj dobi, dijete može pomoći usisavati i očistiti pod. Usisavanje i čišćenje poda su jedni od kućanskih poslova koji pružaju proprioceptivni podražaj. Aktivnosti su smislene i cilju usmjerene. Dijete kroz te aktivnosti radi i na bilateralnoj koordinaciji, održavanju pažnje, vizualnoj percepciji, planiranju,Što se čišćenja poda tiče možete i tu aktivnost napraviti djetetu zanimljivijom.

 • Čisti kao… -Djetetu možete staviti krpice na na ruke i noge. Čistiti pod može krećući se kao medo, kao rak, kao psić…
 • Čistim kao mala zmija – Isto tako možete neku veću krpu staviti na pod te dijete može leći potrbušno na nju. Sada čisti kao mala zmijica kretajući se tako da se odguruje rukama i nogama o pod (kao da vozi skejt u potrbušnom položaju). Ovo je aktivnost koja potiče razvoj praksije , bilateralne koordinacije, dijete jača ekstenzore leđa, mišiće ramenog obruča čija je stabilnost potrebna za grafomotoriku i druge aktivnosti, dijete je u antigravitacijskom položaju što utječe na njegov vestibularni sustav, a zaprima proprioceptivne podražaje odgurujući se o pod i pokrećući cijelu svoju težinu.

4. Prljavo rublje

Pretpostavljam da su rijetki dani kada ste zatražili Vaše dijete da stavi prljavu odijeću u perilicu za rublje, da ga izvadi i prostre? E pa sad krenite;) Ima puno koraka u ovoj aktivnosti koje dijete može obaviti.

 • Razvrstaj boje – Kažete djetetu da na jednu hrpu razvrsta bijelu odijeću, žutu, zelenu, plavu, šarenu..Svaka na svoju hrpu. Možete mu vizualno označiti mjesto sa bojama. Dijete mora u zbunjujućoj pozadini tj.u košari punoj robe diskriminirati tražene boje i upariti ih, mora također održati pažnju na zadatak.
 • Zapamti redoslijed – Zatim možete navesti redoslijed kojim će odijeću stavljati u perilicu-npr. prvo ide žuta, zelena, šarena. Dijete mora zapamtiti redoslijed i prema tom redoslijedu staviti odijeću u perilicu. Vi uključite perilicu.
 • Snažan kao Hulk -Dijete može izvaditi odijeću iz perilice. Odijeća je tad mokra (taktilni podražaj), teška (proprioceptivni podražaj). Košaru sa rubljem može nositi ili gurati do žice te opet govorimo o propriocepciji.
 • Pronađi… – Rublje možete zajedno stavljati na žicu. Kažete djetetu da vam dodaje odijeću ili po bojama ili prvo majice pa hlače, pa iste čarape.
 • Zaigrani prstići – Dijete može stavljati štipaljke što je kroz ovu smislenu aktivnost dobra “vježba” za finu motoriku, okulomotornu koordinaciju, planiranje,…

5. Čišćenje prozora

Čišćenje prozora je aktivnost koja potiče bilateralnu koordinaciju, jačanje ramenog obruča čija je stabilnost potrebna za izvođenje raznih aktivnosti između ostalog i za grafomotoriku, vizualnu percepciju, održavanje pažnje, zahtijeva dobar hvat,… Ako imate špricaljku sa nekom prirodnom tekućinom za pranje prozora dijete radi i na jačanju mišića šake što je bitno za npr. pravilnije držanje olovke tijekom pisanja, bolji hvat tijekom različitih aktivnosti kao što je i nošenje vrećica sa namirnicama.

Ovisno o funkcioniranju djeteta, sve ove aktivnosti se mogu provesti kao što je navedeno. Konzultirajte se sa Vašim terapeutom jer aktivnosti koje su navedene će možda trebati prilagoditi kako bi bilo uspješno u istom i osjećalo se uspješnim. Unesite trenutnu Vašu inspiraciju i kreativnost u svakodnevne aktivnosti 🙂

Izvori slika:

 1. Slika 1. – https://www.pinterest.com/pin/214061788523480324/
 2. Slika 2. – https://www.pinterest.com/pin/811070214124293406/
 3. pixabay.com