Možete primijetiti kako je u radu radnih terapeuta koji rade sa djecom često korištena pilates lopta različitih veličina tijekom svoje intervencije. Kroz raznovrsne igre moguće je utjecati na razvoj različitih vještina koje djeca moraju steći kako bi mogla što samostalnije i funkcionalnije participirati u svakodnevici. Terapeut ovisno o željenom cilju koji je postavio u suradnji sa roditeljima kreira igru ovisno o potrebama djeteta. Često možete vidjeti i kako se kombiniraju različite igre uz korištenje lopti kao što su puzzle, manje loptice, umetaljke, i slično. 

Dolje su opisane neke aktivnosti koji se mogu provoditi i u vlastitom domu te su navedene vještine na kojima se radi kroz navedene igre.

1. Vatrena kugla

Ova je igra idealna za vanjske prostore ili veće prostore u kući. Lopta je vatrena kugla te dijete mora pobjeći od nje u “more”. “More” može biti vanjski bazenčić, ako niste u mogućnosti može biti i neka vreća u koju dijete može uskočiti ili dijete samo prethodno može izgraditi od različitih predmeta neko sklonište od vatrene kugle. Kako bi povećavali izazov u ovoj igri možete staviti po podu neke predmete koje dijete dok bježi mora preskočiti ili zaobići. Također može mu se iscrtati put koji mora pratiti a koji je vijugav sa nekim sprejom, kredom ili ljepljivom trakom u boji. Također igra se može proširiti tako da se dijete nacrta na papiru ili dječjoj ploči te svaki put kada ga vatrena kugla “uhvati” briše jedan dio tijela ili gubi jedan život.

Kroz ovu igru radimo na anticipaciji (očekivanju kada će mu se dati znak da može bježati), slušnoj pažnji,  gruboj motorici, ako dijete izgrađuje sklonište sam od različitih predmeta na konstrukcijskoj praksiji, ideaciji, itd

2. Potrbušni položaj na lopti

Veličina lopte ovisi o djetetu. Dijete legne potrbušno preko lopte te ga odrasla osoba rola prema naprijed ili se samo odguruje nogama kako bi se naprijed dočekao na ruke. U ovom položaju mogu se dodati još neke igre kao što su puzzle, umetaljke, pikado i slično. Npr. dok je dijete u središnjem položaju na trbuhu na lopti (da ne dodiruje ni rukama i nogama pod) ispred njega možete mu pružiti npr. strelicu za pikado. Da ju uhvati dijete mora odići trup, glavu i ruku protiv gravitacije (ekstenzija), zatim uhvatiti strelicu i gađati metu. Metu možete staviti na pod prvo zatim podizati izazov da bude na povišenijem nivou kako bi dijete trebalo cijelo vrijeme držati glavu i trup u ekstenziji (ova aktivnost nije preporučljiva za djecu koja su već u ekstenzornom obrascu).

Tijekom izvođenja ove aktivnosti dijete jača mišiće leđa (ekstenzorima) što je poželjno za djecu koja sjede “zaobljenih” leđa, djetetu se pruža proprioceptivni i vestibularni podražaj, mora demonstrirati zaštitne reakcije, radi se na proksimalnoj stabilnosti ramena, dijete mora biti u mogućnosti održavati kontrolu glave, mora vizualno pratiti metu, potiče se bilateralna koordinacija, sekvencioniranje, itd.

3. Stojeći položaj na lopti

Loptu je potrebno učvrstiti kako ne bi bježala djetetu te dijete na njoj može skakati i uskakati u npr. neku veliku vreću. Kako bi povećali izazov u ovoj aktivnosti dijete mora čekati znak te može npr. dok uskače u vreću ubacivati loptu u koš.

Dijete tijekom ove aktivnosti mora biti u mogućnosti izvesti dvije akcije u isto vrijeme, održati pažnju, čekati znak da može skočiti, održati ravnotežu, djetetu se pruža vestibularni i proprioceptivni podražaj, dijete mora odrediti tajming, potiče se okulomotorna koordinacija, itd.

4. “Trbušnjaci” sa pilates lopte

Dijete sjedi na lopti te ga odrasla osoba prodržava za noge. Recimo da dijete učite prepoznavati i razlikovati slova. Iza leđa djeteta postavite slova, a sprijeda postavite npr. papir sa napisanim slovima koja su razbacana po papiru. Dijete se mora spustiti natrag te rotirajući trup i održavajući se trbušnim mišićima tražiti rečeno slovo, npr. slovo A. Uzima slovo i pridružuje ga na naprijed postavljenom papiru uz isto slovo.

Tijekom ove aktivnosti utječemo na jačanje trbušne muskulature, rotaciji trupa, prelaženju srednje linije tijela, vizualnoj diskriminaciji, prepoznavanju slova, pažnji, posturalnoj prilagodbi, itd.

5. Mountain climbing

Dijete je rukama na podu dok se penje nogama do vrha lopte. Ova aktivnost je dobra za jačanje mišića ramenog obruča proksimalna stabilnost ramena, recipročno pokretanje nogu, propriocepciju, itd.

6. Palačinka

Dijete leži na trbuhu ili na leđima te ga odrasla osoba “gnječi” pilates loptom. Samim tim pružamo djetetu duboki pritisak koji djeluje opuštajuće, dijete postaje svjesnije vlastitog tijela, kod neke djece djeluje na spuštanje razine uzbuđenja na optimalnu razinu.

 

Još prijedloga pročitajte u narednom članku 🙂

 

Izvor slika:

  1. https://en.amerikanki.com/ways-children-exercise/