Nadovezujemo se na prvi dio teme pilates lopta kao predmet za igru za poticanje razvoja različitih vještina kod djece. Lopta je često korišten predmet od strane radnih terapeuta. Ovisno o cilju kreira se aktivnost. Bitno je da aktivnost bude organizirana tako da predstavlja djetetu “baš pravi izazov” odnosno kako mu ista ne bi bila prelagana jer tada nema učenja, ali ni preteška kako ne bi došlo do frustracija, da je dijete motivirano i da je ta aktivnost smislena i ciljana ovisno o individualnim potrebama djetata.

  1. Hokej

Po nacrtanom putu sa kredom ili ljepljivom trakom u boji dijete štapom gura loptu do gola odnosno cilja. Postoje i pilates lopte koje u sebi imaju uteg te dijete mora koristiti više snage kako bi pokrenulo loptu (propriocepcija). Također put se može otežati npr prelaskom preko nekog mosta koji je napravljen od nekih predmeta koje imate u okolini (npr.neke daske) ili ispod nekog tunela (npr napravljenog od starih guma ili od spužvastog crva za plivanje).

Kroz ovu proprioceptivnu aktivnost, ovisno kako je organizirana (recimo da je uz dodatne prepreke), radimo na okulomotornoj koordinaciji, bilateralnoj koordinaciji, vizualnom praćenju, praksiji (ideacija, motoričko planiranje, sekvencioniranje), organizaciji ponašanja, pažnji.

    2. Rudar

Ako imate tunel u koji stane lopta manjeg promjera tada dijete može biti rudar. U tunel ako je lopta manja ali teža možete staviti i npr.jastuke kako bi dijete dobilo veći proprioceptivni podražaj dok “kopa” tunel do izlaza. Dijete dakle prolaskom kroz tunel mora gurati loptu kako bi izašlo na drugi dio tunela.

Ovo je također proprioceptivna smislena igra kroz koju djelujemo na organizaciju ponašanja djeteta, dijete mora riješiti problem, planirati na koji način doći do drugog dijela tunela.

   3. Lopta kao sastavni dio poligonskog zadatka

Možete napraviti neki poligonski zadatak za dijete od npr. grede, tunela, balansne daske, malih stuba te unutar njega možete ubaciti i pilates loptu. Dijete može ići preko lopte četveronožno, stojeći na nogama, isto tako može se odurnuti nogama o pod te preko trbuha na lopti se kotrljati do iduće komponente na poligonu. Ovo zahtijeva ideaciju, motoričko planiranje, bilateralnu koordinaciju (odgurivanje nogama), zaštitne reakcije (da se dočeka na ruke), održavanje ekstenzije protiv gravitacije u potrbušnom položaju tijekom kotrljanja, kontorolu glave, vestibularni, proprioceptivni podražaj.

   4. Odbojka nogama

Ovo može biti igra 2 i više djece. Djeca sjede u krug te loptu odguruju nogama, odnosno odbacuju je jedni drugima pri tom pokušavajući odbijati ju što duže a da lopta ne padne na pod. Tijekom ove aktivnosti djeca jačaju trbušne mišiće, rade na bilateralnoj koordinaciji (odbacivanje lopte sa obje noge), vizualno praćenje, okuolmotorna koordiancija, tajming, planiranje, nošenje sa neuspjehom (ako djetetu padne lopta na pod i ako ispada iz igre).

   5. Lopta kao stolica

Tijekom aktivnosti za stolom dijete ne mora uvijek sjediti na stolici već umjesto stolice to može biti pilates lopta. Pri tom treba imati na umu pravilo 90-90-90 (objašnjeno na slici ispod), dakle treba paziti na promjer lopte. Ako je lopta ipak veća, možete ispod djetetovih nogu staviti neku manju klupicu kako bi djetetova stopala imala potporu, a i dijete stabilnost. Ne mogu sva djeca sjediti na lopti (ovisi i o njihovoj sposobnosti posturalne kontrole, ovisi o tome da li će dijete zloupotrebljavati loptu tako da prekomjerno skače na njoj i ne može izvršavati svoje zadatke).

Slika 1. Pravilo 90-90-90

(izvor: http://www.missmancy.com/importance-of-sitting-posture/)

 

     6. Prenošenje lopte nogama do cilja

Ovo je također igra za više djece. Dijete koje je prvo u lancu uzima loptu nogama i podiže ju iznad poda, zatim se rukama odguruje o pod i okreće loptu te ju predaje nogama djetetu do sebe koje preuzima nogama loptu i prenosi dalje sve do cilja. Tijekom ove aktivnosti radi se na timskom radu, jačanju trbušnih mišića, bilateralnoj koordinacija, motoričkom planiranju, pažnji.

 

Izvori slika:

  1. http://www.missmancy.com/importance-of-sitting-posture/
  2. https://en.amerikanki.com/ways-children-exercise/