Tummy time!

U prošlom članku smo govorili što je tummy time, o njegovu razvoju u prva tri mjeseca i naglasili smo da vrijeme tummy timea mora biti zabavno i kroz igru! Bebama je na početku gravitacija najveći “neprijatelj”. Kako mnogo djece odbija potrbušni položaj prvenstveno jer im je on težak i izazovan, navest ćemo neke primjere kako sve možete sa svojom bebom provoditi vrijeme u potrbušnom položaju. Beba treba provoditi vrijeme u potrbušnom položaju dok je budna i uz nadzor, a ne dok spava. Američka pedijatrijska akademija ne preporučuje spavanje na trbušćiću zbog sindroma iznenadne smrti djeteta (SIDS).

Pa, možemo krenuti 🙂

1. Letim, letim tummy time!

Leteći tummy time je jedan od načina na koji možete omogućiti, ali i olakšati bebi položaj na trbušćiću. Sve što morate napraviti je da bebu stavite na svoje ruke u potrbušni položaj. Jednu svoju ruku, odnosno podlakticu, provucite bebi između nogu tako da vam dlan dođe bebi do prsa. Tako joj pružate podršku u području trupa. Drugu ruku stavite ispod djetetovih ruku. Pazite da joj ruke budu u srednjoj liniji tijela, ne sa strane. Zašto u srednjoj liniji? Jer zapravo sve aktivnosti koje svakodnevno izvodimo jesu u našoj srednjoj liniji tijela. Beba će i svoje rukice istraživati stavljajući ruke u usta, a da bi to napravila mora ruke dovući do srednje linije tijela. Na ovaj način potičemo pravilan obrazac. U ovom položaju možete razgledavati stan, govoriti joj u kojoj ste sad prostoriji, što sve u njoj može vidjeti i slično.

2. Tummy time iz ptičje perspektive

Sam naziv govori da je beba na nekom povišenju i ima pogled iz ptičje perspektive. Legnete na pod i bebu stavite na svoje potkoljenice. Naravno morate ju cijelo vrijeme držati kako ne bi pala s Vaših potekoljenica, dakle prvenstveno treba paziti na sigurnost bebe. Beba dobije drugu perspektivu iz te pozicije. Ovo je položaj u koji možete stavljati bebe koje su već donekle uspješne u kontroli glave, a ne jednomjesečne bebe. Rukice moraju također biti u srednjoj liniji bebina tijela. Na ovaj način beba vidi Vaše lice iz druge perspektive i uz zanimljive ekspresije, govor ili pjesmice možete izmamiti veeeelikii osmjeh na lice Vaše bebice. Odlična prilika za povezivanje i interakciju!

Tummy time tatina ptičja perspektiva
Tummy time mamina ptičja perspektiva

3. Trbušćić na trbuhu time

Ovo je jedan jednostavan položaj koji također, između ostalog, omogućava povezivanje i jačanje veze sa Vašom bebom kao i bogatu interakciju. A cijelo vrijeme zapravo beba jača svoje vratne i leđne mišiće i bori se s tim antigravitacijskim položajem. Potrebno je držati bebu cijelo vrijeme i paziti na sigurnost.

Trbušćić na trbuh tummy time

4. Tummy time na tlu

Stavite bebu na čvrstu podlogu o koju mogu imati čvrsto uporište. Treba izbjegavati mekane podloge kao npr. krevet. Već smo bili napomenuli kako je vrijeme na trbušćiću zabavno vrijeme i igra pa dajte mašti na volju! Spomenuli smo da i potičete bebu kroz pravilno postupanje da prijeđe sa leđa na trbuh, a ne ju samo postaviti na trbuh bez tog prijelaza. Motivacija za odizanje glave možete biti upravo Vi. Legnete na pod ispred bebe i razgovor može početi 🙂 Također možete koristi igračke koje su vizualno (kontrastne igračke) i zvučno atraktivne. Nekad je najbolje koristiti svakodnevne predmete. Ispred bebe možete izvoditi svakodnevne aktivnosti kao npr. zamatanje poklona, možete čitati slikovnice ili možda neku svoju knjigu koju inače ne stignete čitati.

Tummy time na čvrstoj podlozi uz prazan
omot vlažnih maramica
Tummy time na čvrstoj podlozi uz čitanje knjige
Tummy time na čvrstoj podlozi i zamatanje poklona

5. Potpomognuti tummy time

Ako je Vašoj bebi teško podizati glavu u potrbušnom položaju i pri tom podiže guzu dok glava pada na pod, možete joj pružiti podršku tako da joj svoju ruku stavite na zdjelicu te joj tako pružite stabilnost. To mora biti umjeren malo čvršći stisak, ne previše jak niti previše slab. Isto tako ako je Vašoj bebi teško istraživati igračke (kad za to dođe vrijeme) koje su ispred nje dok je u tom položaju također možete pružiti podršku stabilizirajući je rukom na zdjelici, ali možete zarolati mali ručnik ili dekicu i staviti ispod bebinih pazuha i gornjeg dijela ruku dok su joj ruke u srednjoj liniji, odnosno ispred nje.

6. Tummy time na natkoljenicama uz podršku

Dok sjedite na krevetu ili kauču stavite bebu na svoje natkoljenice, blago podignite svoju nogu koja je na strani gdje su bebine ruke te s jednom rukom držite bebu na području zdjelice za stabilnost, a drugom možete držati neki bebi motivirajuć predmet. Taj predmet ponudite u srednjoj liniji bebina tijela i možete lagano pomicati u jednu pa drugu stranu kako bi beba mogla vizualno pratiti. Pazite na sigurnost djeteta.

Ako Vaša beba odbija potrbušni položaj i ima poteškoća sa odizanjem glave od podloge javite se pedijatru i terapeutu koji Vam može dati individualne, jasnije smjernice i savjete kako bi olakšali bebi izvođenje te aktivnosti, ali i omogućili mu daljnji razvoj.

Pomoćni izvori:

  1. https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/sudden-infant-death-syndrome

Početna slika:

  1. pixabay.com