Kako djeci objasniti pojavu potresa?

Svjedoci smo učestalih potresa u zadnje vrijeme na koje se nitko sa našeg područja nije naviknuo. Svi smo u strahu, veliki i mali. U redu je priznati strah i to treba jasno dati djeci do znanja. Tako će se više otvoriti i inicirati razgovor. No, mi veliki razumijemo kako potres nastaje i znamo kako se ponašati tijekom i nakon njega, dok naši maleni nisu upoznati s tim. Djeca u Japanu, koji je jako često izložen potresima, naučena su na potrese ne samo zbog njihove učestalosti već i pripremljenosti na njih kroz različite edukacije i igre kroz odrastanje. U nastavku donosimo kako djeci objasniti pojavu potresa kroz nekoliko igri kako bi lakše shvatili što se to događa za vrijeme potresa i kako on nastaje.

1. Epicentar i valovi

Epicentar, kao mjesto gdje je potres nastao i valove koji se šire, možete pokušati djeci dočarati tako da u posudu ulijete vodu i jednostavno ubacite kamenčić ili neki drugi predmet u sredinu posude kako bi djeca vidjela kako se šire valovi. Ako imate igračke za vodu, onda i njih stavite u posudu i kad ubacite kamen u sredinu igračke će se tresti. Na taj način možete dočarati što se događa na površini zbog potresa. Objasnite kako se potres najviše osjeti baš tamo gdje je kamen ubačen, odnosno epicentru, a kako se valovi šire i krugovi u vodi postaju veći tako udaljnija mjesta manje osjete potres.

2. Slojevi Zemlje

Kako bi djeca naučila više o potresima koji mogu nastati i poremećajima magmatske aktivnosti, možete im pojasniti slojeve Zemlje. To možete napraviti presjekom Zemlje uz slike ili kako bi djeca mogla u prostoru dobiti dojam slojeva Zemlje možete koristiti plastelin ili Play Dough koji ćete na kraju prerezati na pola. Za svaki sloj Zemlje koristite određenu boju i kad završite napravite kontinente na kugli, presjecite ju na pola kako bi dijete vidjelo njene slojeve.

Designed by brgfx / Freepik
Izvor: Designed by brgfx / Freepik; <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by brgfx / Freepik</a>

3. Kako se pomiču tektonske ploče?

Potresi nastaju pomicanjem ploča i to djeci možete objasniti na različite načine. Možete uzeti keks koji će predstavljati tektonske ploče. Keks prepolovite i obje polovice stavite na namaz tako da ih malo udaljite. Kada polovice krenemo pomicati jedne prema drugima između će se skupiti namaz koji će pojasniti kako vremenom nastaju planine.

4. Pomicanje tektonskih ploča

Uz pomoć ručnika možete djeci lakše vizualizirati pomicanje ploča. Presavijte ručnike. Stavite tri ručnika jedan preko drugog tako da jedan siječe drugi. Na vrh možete staviti kartonsku kutiju u koju stavite zemlju i neke predmete, možete Lego kocke. Kako pomičete ručnike tako dijete može vidjeti da se kutija trese kao i zemlja i Lego kockice u njoj. Mi smo za prikaz stavili na vrh figure od šaha koje predstavljaju zgrade i kuće. Djeci možete objasniti da one figurice koje su pale su slabe gradnje dok su druge bolje gradnje te iako su se tresle ostale su neoštećene.

5. Edukativni video o potresima za djecu

Danas postoji jako puno edukativnih video materijala koji su namijenjeni djeci. Možete jednostavno pronaći video o potresima za djecu, no uz njega preporučamo i gore navedene aktivnosti kako bi djeci bilo zanimljivije, ali i jer na taj način potičete i različite razvojne vještine.

Kada djeca budu bolje razumjela kako dolazi do potresa i da je to prirodna pojava na koju se ne može utjecati tada s njima možete učiti što treba napraviti za vrijeme i nakon potresa. To možete kroz različite igre i vizualne, socijalne priče.

Kolege iz CZRS “Silver” napisali su članak sa pomoćnim materijalima kojeg možete naći na ovom linku: https://silverterapijskapomagaonica.wordpress.com/2021/01/07/podrska-i-edukacija-prije-tijekom-i-nakon-potresa/

A kolega Davor Duić je predložio aktivnosti koje su vezane za ovu temu, što i kako raditi za vrijeme i nakon potresa. Aktivnosti su namijenjene kako za djecu sa poteškoćama u razvoju tako i djecu tipičnog razvoja. Uskoro…

Izvor slika:

  1. pixabay.com
  2. Designed by brgfx / Freepik; <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by brgfx / Freepik</a>