rt u gerijatriji

Radna terapija s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

Radna terapija je zdravstvena djelatnost koja ima svoju ulogu u raznim područjima, pa tako i u području gerijatrije. Ovaj tekst je sjajan uvod iz iskustva koji nas vodi u svijet radne terapije u području gerijatrije. Naša radna terapeutkinja Antonija nam je napisala kako izgleda njen rad u Domu za starije osobe koje su oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Svi mi želimo da se naše bake, djedovi, majke i očevi osjećaju ugodno u Domovima, da su dobro zbrinuti, da im se omogući život koji obiluje kvalitetom i smislenim aktivnostima. To je cilj radne terapije… Kvaliteta života.

U radu s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, uz znanja stečena na fakultetu te dodatnim edukacijama i konferencijama o Alzheimerovoj bolesti, najznačajniji je  svakako  bio tečaj Integrativne validacije prema Nicole Richard koji je vodila gđa. Katijana Harašić.

Integrativna validacija je način ophođenja i komunikacije koji u središte pozornosti stavlja osobu, njenu biografiju, životne teme kao i individualne resurse.

Smatram da je u radu s osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija najvažniji način komunikacije, koji predstavlja temelj  za međusobnu suradnju i daljnji rad. Način komunikacije ljudima koji rade s oboljelima uvelike olakšava da  shvate određena ponašanja te da se bolje nauče nositi s vlastitim emocijama koje mogu biti izazov, jer rad s oboljelima svakako nije jednostavan. Radni terapeut, kao član multidisciplinarnog tima, ima važnu ulogu da kroz ciljane aktivnosti uspori razvoj simptoma, a pravilnim pristupom osigura kvalitetan život.

Cilj je radne terapije postići maksimalan stupanj neovisnosti u aspektima života koji su problematični korisniku koristeći ciljane i svrhovite radno-terapijske aktivnosti potrebne za sudjelovanje u aktivnostima dnevnog života.

U radu s korisnicima primjenjujem individualnu i grupnu radnu terapiju. Kroz promatranje i analizu aktivnosti dolazim do problematičnih područja korisnika te radim na poboljšanju istih ili održavanju još prisutnih funkcija. U tu sam svrhu provela i Mini mental test (engl. Mini-Mental State Examination, MMSE) koji jasno procjenjuje kognitivna oštećenja. Kod oboljelih od Alzheimerove bolesti najčešće sam nailazila na poteškoće u svih 11 kategorija. Također, u radu svakodnevno provodim trening aktivnosti dnevnog života koji obuhvaća: samozbrinjavanje, produktivnost i slobodno vrijeme.

1.SAMOZBRINJAVANJE

Pri samozbrinjavanju sam podrška prilikom obavljanja osobne higijene (uređivanja, pranja zubi, češljanja), odabira odjeće (koja odgovara dobu dana, vremenskim uvjetima i prigodi), oblačenja i svlačenja, brige za osobna pomagala (čišćenje i održavanje osobnih aparata, npr. slušnih aparata, naočala, kontaktnih leća, zubala…). Prilikom hranjenja sudjelujem kao podrška pri serviranju stola te odabiru odgovarajućeg pribora za jelo. Nakon obroka sam podrška pri pospremanju stola, stavljanju suđa u perilicu te razvrstavanju suđa nakon pranja u perilici.

2.PRODUKTIVNOST

Nadalje, u treningu aktivnosti dnevnog života radim i na aktivnostima produktivnosti. Takve se aktivnosti odnose na  brigu za osobni prostor, promjenu posteljnog rublja, održavanje odjeće kroz sortiranje sezonske robe, slaganje i spremanje u ormar te upravljanje domaćinstvom. U sklopu produktivnih aktivnosti posebno bih istaknula korisnicima vrlo zanimljiv tečaj kuhanja u kojemu oni, uz podršku pripremaju jednostavnija jela kao što su palačinke, kompot ili voćne salate.

3. SLOBODNO VRIJEME

Organizaciju slobodnog vremena provodim prema afinitetu korisnika, ali najčešće u vidu grupnih aktivnosti. Od grupnih aktivnosti provodim trening kognitivnih sposobnosti u kojem korisnici sudjeluju u vježbama pamćenja i  dosjećanja;  svakodnevno čitamo  dnevni tisak kako korisnici ne bi u potpunosti izgubili pojam o vremenu i događajima koji su aktualni u zemlji i svijetu;  rješavamo križaljke; igramo memory kartice… Uz navedeno, kroz razne kreativne medije poput tijesta, plastelina, krep ili drugih vrsta papira, radim i na vježbanju fine motorike kao bitne komponente za sve ostale aktivnosti svakodnevnog života. Važna komponenta u radu radnog terapeuta s osobama oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija su kreativne radionice. Kreativne radionice provodim koristeći razne medije: različite vrste papira, tijesto, plastelin, drvene bojice, vodene bojice ili tempere. Ono što korisnici iznimno vole su društvene igre –  ”Čovječe ne ljuti se”, tombola, igre s kartama. Također, radim i na dodatnoj socijalizaciji korisnika njihovim aktivnim uključivanjem u raznovrsne aktivnosti Doma poput društvenih plesova, zbora, zabava i koncerata koji se često odvijaju u zajedničkom prostoru Doma.

Posebno poglavlje kvalitetne organizacije slobodnog vremena  odnosi se na poludnevne izlete na koje odlazim s korisnicima. Tako smo bili na zagrebačkom adventu te u kazalištu, sudjelovali smo u povorci povodom Fašnika, sudjelovali smo  na Svjetskom danu plesa (kao glasna podrška iz publike našim korisnicima iz Doma koji su imali nastup), a bili smo i u zagrebačkom Zoološkom vrtu, Školskom muzeju (neki korisnici su učitelji i profesori u mirovini pa im je bilo iznimno zanimljivo), šetali smo starom jezgrom Zagreba i odlazili u kafiće i slastičarne, sudjelovali na Maksimirskim jesenima u sportskim aktivnostima, posjetili Muzej krapinskih neandertalaca, a bili smo i sudionici Gerontološkog tuluma u Zagrebu. Planiramo još puno toga. Pritom bih željela istaknuti da bez potpore i svijesti ravnateljice o važnosti odlaska naših korisnika na izlete te njihovim sudjelovanjem u aktivnostima izvan institucije, koje su svima nama važne i koje obogaćuju naš život, to ne bi bilo moguće.

Nadam se da ćemo Vam kroz daljnje tekstove još više približiti ulogu radne terapije u gerijatriji.

I što reći za kraj osim da volim svoj posao 🙂

Napisala:

Antonija Salopek, bacc.therap.occup.

Izvor slika:

pixabay.com