Radna terapija u pedijatriji RT aktivnosti u pedijatriji

Samoregulacija – strategije za podršku (I. dio)

Lea B.P.
Napisao Lea B.P.

U prošlom članku  smo govorili o tome što je samoregulacija, no postavlja se pitanje “Kako pružiti podršku djetetu?”. Postoje različite strategije za podršku koje pomažu djetetu da osvijesti svoje emocije, da ih prepozna te da djeluje sukladno njima. Ovo je vrlo opširna tema te ćemo za početak govoriti o tome kroz koje aktivnosti i načine bi mogli djetetu pomoći da prepozna vrijeme kada postaje uznemiren te da  nauči kako može iskazati svoje osjećaje i potrebe.

1.Slike – sličice mogu biti od velike pomoći kao podrška djetetu na različite načine. Sličice  se mogu koristiti za izradu socijalnih priča sa različitom tematikom kao na primjer o dječaku koji kada je bio uznemiren i ljut nije udarao drugu djecu, nije bacao stvari sa stola već se pokušao smiriti u “mirnom” kutku. Također se sličice mogu koristiti i tako da dijete uz pomoć njih izabere “pravu” strategiju za sebe. Djetetu se mogu staviti sličice sa aktivnostima na privjesak , odnosno strategijama sa samosmirivanje. Ili može imati uz sebe sličice zalijepljene čičak trakom te može izabrati svoju strategiju.

Ako dijete ima problem samoregulacije prilikom promjena koje ne očekuje tijekom dnevnog rasporeda, na primjer da neće danas ići u vrtić već mora kod doktora, trebalo bi pokušati sa dnevnim rasporedom uz pomoć sličica te  kada dođe do promjene pokazati djetetu prekriženu jednu aktivnost i zamjensku aktivnost. Tako će se dijete  moći pripremiti te će znati gdje ide. Za izražavanje emocija sličice mogu biti pun pogodak! Može se izraditi  ploča sa emocijama uz koju će dijete uvijek moći pokazati svoje osjećaje te ćemo znati pravovremeno reagirati.


 

2. Igre prepoznavanja emocija –  na primjer demonstriraju se različite emocije te dijete mora pogoditi koji je to osjećaj ili se može igrati igra “Pogodi osjećaj!” na način da stavite vizualni prikaz emocija na čelo te pogađate. Za vrijeme igre mogu se povezati neki svakodnevni događaji sa objašnjenjem emocije koju dijete mora pogoditi, odnosno u kojim trenucima bi se mogao tako osjećati ili se prisjetiti nekog trenutka koji se već dogodio.

 

3. Naglasak na emocijama i smanjenje izazova – kada dijete pokušava uspješno izvesti zadatak, odnosno aktivnost, no ne polazi mu od ruke te vidimo znakove frustracije, ljutnje bitno je naglasiti djetetu da vidimo kako se osjeća, pružiti mu verbalni poticaj i podršku te smanjiti izazov zadatka tako da kad se dijete vrati na zadatak da ga uspješno dovrši kako bi izbjegli tantrume.

4. Zrcaljenje-  kada imenujemo ono što vidimo kod djetetova ponašanja i emocionalnu razinu te ponudimo djetetu prikladne predmete za podršku u samoregulaciji, tada djetetu pomažemo sa osvještavanjem i menadžmentom što se događa sa njihovim tijelom te im pomažemo da nauče koristiti samostalno predmete/tehnike za samoregulaciju.

5.Ko-regulator (ref: samoregulacija)

Dakle, ovo su samo neki od načina upoznavanja djeteta sa vlastitim emocijama. Također je bitno biti UPORAN, STRPLJIV, PRISTUPATI SMIRENO I SA RAZUMIJEVANJEM te SVAKODNEVNO U SVIM SITUACIJAMA KORISTITI STRATEGIJE. Važno je educirati okolinu koja dolazi u kontakt sa djetetom da koristi ISTE STRATEGIJE kako se dijete ne bi zbunilo različitim načinom i pristupima.

Ne treba izbjegavati situacije koje djetetu predstavljaju problem, već se s njima treba uhvatiti u koštac.

Znači, sa strategijama treba biti uporan (dani, tjedni dok se usvajaju), ako nakon nekog vremena ne pomažu pronaći druge alternativne strategije individualno o potrebama djeteta. Za sve navedeno bitno savjetovati se sa radnim terapeutom!

 

Izvor slika i pomoćni izvori:

https://www.pinterest.com/pin/399201954452752618/

https://www.pinterest.com/pin/556335360199310047/

https://www.pinterest.com/pin/516788125976942209/

https://www.pinterest.com/pin/497155246335549609/

http://www.schooltimesnippets.com/2015/02/guess-emotion-game.html

youtube.com/watch?v=7Gtx7ooeows

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.